2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

IPCC: A karbonkibocsátás „gyors, mélyreható és azonnali” csökkentésére van szükség

A globális szén-dioxid-kibocsátásnak három éven belül tetőznie kell ahhoz, hogy a legrosszabb hatások elkerülhetők legyenek. De még akkor is szükség lesz egy olyan technológiára az évszázad közepére, amely kivonja a szén-dioxidot a légkörből – mutatott rá friss jelentésében az ENSZ Kormányközi Éghajlatváltozási Testülete (IPCC).

Az IPCC a globális felmelegedés megoldásairól szóló jelentésében, amelyet 278 szerző állított össze, hangsúlyozza: még ha a kormányok által 2020 végéig elfogadott szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére irányuló összes intézkedést végre is hajtják, a világ hőmérséklete akkor is 3,2 Celsius-fokkal fog emelkedni ebben az évszázadban – ismertette a BBC News nyomán az MTI.

Ez csak akkor kerülhető el, ha ebben az évszázadban sikerül 1,5 Celsius-fok alatt tartani a hőmérséklet-emelkedést. António Guterres, az ENSZ főtitkára szerint az IPCC jelentése alapján ez megvalósítható, mégpedig „életképes és pénzügyileg megbízható módon”.

A hőmérséklet alacsonyan tartásához azonban hatalmas változásokra lesz szükség az energiatermelésben, az iparban, a közlekedésben, a fogyasztási szokásokban és abban, ahogyan a természettel bánik az ember.

Az IPCC javaslata szerint a szén-dioxid-kibocsátásnak 2025-re kell elérnie a csúcspontját, majd ezt követően gyorsan csökkennie kell, és a század közepére el kell érni a nettó zéró karbonkibocsátást. A kutatók szerint a következő néhány év kritikus jelentőségű: ha a kibocsátást nem sikerül 2030-ig megfékezni, akkor szinte lehetetlenné válik a felmelegedés korlátozása az évszázad későbbi szakaszában.

Az energiatermeléstől a bicikliig

Rövid távon kulcsfontosságú lesz az energiatermelés. „A háborúkat és az éghajlati káoszt tápláló fosszilis tüzelőanyagok számára véget ért a játék” – hangsúlyozta Kaisa Kosonen a Greenpeace-től, aki megfigyelőként vett részt az IPCC-jelentés elfogadásán.

Az IPCC-jelentés szerzői szerint mindemellett az étrend és életmód megváltoztatása is hatalmas lehetőséget kínál a szén-dioxid-kibocsátás jelentős csökkentésére.

Ha a megfelelő szakpolitika, infrastruktúra és technológia lehetővé teszi az életmód és viselkedés megváltoztatását, ez 2050-re 40-70 százalékkal csökkentheti az üvegházhatású gázok kibocsátását

– mutatott rá Priyadarshi Shukla, az IPCC társelnöke. A gyakorlatban ez a gyaloglás és az egészséges táplálkozás hatékonyabb ösztönzését és az elektromos járművek infrastruktúrájának kiépítését igényelné a kormányoktól.

A jelentés egyik legvitatottabb pontja a szén-dioxid légkörből való eltávolítása. Az erdősítés és a mezőgazdaság megreformálása mellett ugyanis a gázt közvetlenül a légkörből eltávolító gépekre is szükség lenne, ez a technológia azonban még új és nagyon drága.

Fotó: SimonSkafar/E+/Getty Images
Neked ajánljuk
Egyelőre az összes ország adós a glasgow-i klímacsúcson tett ígéretének teljesítésével Klímavédelmi sikert ünnepelhet Tasmánia Ürge-Vorsatz Diána: Nem kell visszaköltöznünk a barlangokba, de mielőbb cselekednünk kell A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam