2022. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Német környezetvédelmi műholdat indított útjára a SpaceX

Németország első, úgynevezett hiperspektrális Föld-megfigyelő EnMAP műholdja a Föld körül kering majd, mintegy 650 kilométeres magasságban.

A műholdat a brémai székhelyű OHB System technológiai cég építette a Német Űrkutatási Központ (DLR) megbízásából.

Az EnMAP az Environmental Mapping Analysis Programme (Környezeti Térképelemző Program) rövidítése. Az OHB által épített hiperspektrális műszer lehetővé teszi, hogy rögzítsék a Föld felszínéről visszavert napsugárzást a látható fénytől a rövidhullámú infravörös tartományig folyamatos spektrumokban.

A nagy felbontású felvételek célja, hogy információt nyújtsanak a vízminőségről, a talaj összetételéről, ásványianyag- vagy szennyezőanyag-tartalmáról, a növényzet állapotáról és az éghajlatváltozás hatásairól a különböző ökoszisztémákra.

A műhold küldetése a tervek szerint legalább öt évig tart. A német kormány mintegy 300 millió eurót (110 milliárd forintot) biztosított a projekthez.

Fotó: Paul Hennessy/SOPA Images/Getty Images
Neked ajánljuk
Egyelőre az összes ország adós a glasgow-i klímacsúcson tett ígéretének teljesítésével Klímavédelmi sikert ünnepelhet Tasmánia A technológiát hívják segítségül az óceánokba szivárgó szemét megállításához Az óceánok változó hőviszonyai hatással lesznek az időjárás-előrejelzésre is Négy ország a tengeri szélenergiáért, a gázimporttól való függés ellen
Forrás:
Vissza
Hírfolyam