2022. május 19., Ivó, Milán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A NASA már képes nyomon követni a szén-dioxid-kibocsátás ingadozásait

Az amerikai űrhajózási hivatal kutatói most először észlelték az emberi tevékenységből származó kibocsátásokból a légköri szén-dioxid rövid távú, regionális ingadozásait szerte a világon.

A NASA-műholdak és a légköri modellezés kombinációjának felhasználásával a tudósok először mutatták ki az emberi CO2-kibocsátás változását. Az új tanulmány a NASA Orbiting Carbon Observatory-2 (OCO-2) műholdjának adatait használta fel a Covid–19-világjárvány idején bekövetkezett CO2-kibocsátás csökkenésének űrből történő mérésére.

Mivel a napi és havi adattermékek már a nyilvánosság számára is elérhetők, ez új lehetőségeket nyit az emberi tevékenységek CO2-koncentrációra gyakorolt kollektív hatásainak szinte valós időben történő nyomon követésére.

Korábbi tanulmányok a világjárvány korai szakaszában vizsgálták a lezárások hatásait, és azt találták, hogy a globális CO2-szint 2020-ban enyhén csökkent.

Az OCO-2 nagy felbontású adatainak és a NASA Goddard Földmegfigyelő Rendszerének (GEOS) modellezési és adatelemzési eszközeivel való kombinálásával azonban a kutatócsoport regionális szinten be tudta határolni, hogy mely havi változások voltak az emberi tevékenység, és melyek a természetes okok következményei.

Fotó: Revolu7ion93/E+/Getty Images
Neked ajánljuk
Egyelőre az összes ország adós a glasgow-i klímacsúcson tett ígéretének teljesítésével Klímavédelmi sikert ünnepelhet Tasmánia A hidrogén használata fordítva is elsülhet Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam