2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ezeken a helyeken válhat élhetetlenné a bolygónk

A Berliner Morgenpost különleges térképet készített: az látható rajta, hogy a jövőben a bolygónk mely pontjain alakulhatnak ki a mostaninál szélsőségesebb időjárási körülmények, és melyek azok a régiók, ahol ezért lehetetlen lesz élni.

A klímaváltozás emberre gyakorolt hatásai közül az egyik legnagyobb problémát az emelkedő hőmérséklet jelenti, amely miatt már napjainkban is ezrek halnak meg. A forgatókönyv, amely alapján a napilapban közölt térkép is készült, ennél magasabb, a mostanihoz képest legalább 2,5 és 3 Celsius-fok körüli hőmérséklet-emelkedést feltételez – ismertette a hvg.hu.

E szerint 2100-ra már a 40 fokosnál is melegebb hőhullámokkal lehet majd szembesülni, amiket így pedig egyre nehezebb lesz tolerálni – pláne, ha még magasabb páratartalom is társul hozzájuk.

Az előrejelzések szerint csak ez a probléma a Föld lakóinak mintegy 13 százalékát érinti majd. Az emelkedő hőmérséklet és az egyre magasabb páratartalom ilyen szélsőséges kombinációját mindeddig csak az Egyesült Arab Emírségekben és Pakisztánban lehetett megtapasztalni. Néhány évtized múlva mindez azonban más területeket is érinthet majd.

Ugyanakkor az aszály és az azzal járó vízhiány óvatos becslések szerint az emberek mintegy 33 százalékát érintheti 2100-ra. A szakértők szerint az éghajlat változásával az olyan időjárási jelenségek is intenzívebbé válhatnak, mint a hurrikánok, a tájfunok és a ciklonok, mivel ezek erejét a melegedőben lévő víz hőmérséklete is befolyásolja.

A Berliner Morgenpost térképe az alábbi linken érhető el.

Fotó: NicoElNino/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
A fásítás nem csodaszer Ezek a városok vesznek részt az unió kísérleti klímavédelmi programjában Veszélyes ötletek a klímaválság megoldására (videóval) Segítőközpont a menekültekért Zöldáramot szolgáltató elektromosautó-töltőket telepítenek országszerte
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam