2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A fejlett országokat súlyos felelősség terheli a bolygó kizsigerelésében

Egy friss tanulmány azt vizsgálta, hogy a különböző államok az elmúlt 50 évben hogyan használták a természeti erőforrásaikat. A kutatók szerint az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és az Európai Unió országait nagy felelősség terheli a fenntarthatatlan fogyasztásért.

Jason Hickel, a Barcelonai Autonóm Egyetem gazdasági antropológusa és társai korábban a klímaváltozásban való nemzeti felelősséget elemezték arra alapozva, hogy az egyes országok mennyivel lépték túl a rájuk eső méltányos szén-dioxid-kibocsátást. A szakértők most hasonló megközelítést alkalmaztak az erőforrás-kitermelésre vonatkozóan – ismertette a 24.hu.

A csapat felállított egy fenntarthatósági korridort az 1970 és 2017 közötti periódushoz, amely az éves nyersanyaghasználat biztonságos határát jelöli.

Az eredmények alapján az érintett időszakban közel 2,5 billió tonna anyagot nyertek ki, illetve használtak fel globálisan. Ennek kevesebb mint a felét, 1,1 billió tonnát termeltek ki a fenntartható korridoron belül.

A túlhasználat mintegy 74 százaléka a magas jövedelmű országokhoz köthető, pedig csak a világ népességének 16 százalékát adják.

Hickel kiemelte: az adatok tükrében a gazdag nemzeteknek hatalmas felelősségük van a globális ökológiai összeomlásban, és emiatt ökológiai adóssággal tartoznak a többi országnak. A kutató szerint az érintett államoknak vezető szerepet kell vállalniuk az erőforrás-felhasználás radikális mérséklésében.

Fotó: Cirilopoeta/E+/Getty Images
Neked ajánljuk
Két év alatt országosan 36 ezer sorfát ültettek el a Településfásítási programban Felgyorsítja klímastratégiájának végrehajtását az Allianz-csoport A fenntartható vásárlásokhoz ad tippeket a Kifli.hu A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam