2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az Európai Bizottság a fluortartalmú üvegházhatású gázok és az ózonkárosító anyagok szigorúbb ellenőrzését javasolja

A rendeletek elfogadása a bizottság szerint jelentős lépés lenne a globális hőmérséklet-emelkedés párizsi megállapodás szerinti korlátozása felé. Az F-gázokról szóló javaslat hozzá fog járulni ahhoz is, hogy 2030-ig legalább 55%-kal csökkenjen a kibocsátás, valamint hogy Európa 2050-re klímasemleges kontinenssé váljon.

Az Európai Bizottság közleménye szerint a két javaslat együttesen 2050-ig összesen 490 millió tonnával (szén-dioxid-egyenértékkel) csökkentheti az EU üvegházhatásúgáz-kibocsátását. Ez a mennyiség valamivel több, mint Franciaország teljes éves kibocsátása 2019-ben. 

Az F-gázok és az ózonkárosító anyagok mesterségesen előállított, rendkívül erős üvegházhatású gázok, amelyek gyakran több ezerszer potensebbek, mint a szén-dioxid.

A kérdéses anyagcsoportok többek között hűtő- és légkondicionáló berendezésekben, szigetelőanyagokban, tűzvédelmi rendszerekben, elektromos vezetékekben és aeroszolos hajtóanyagként is felhasználásra kerülnek. Uniós szinten az F-gázok jelenleg a teljes üvegházhatásúgáz-kibocsátás 2,5%-át teszik ki.

Fotó: OliverChilds/iStock / Getty Images Plus

Bár a meglévő uniós jogszabályok jelentősen visszaszorították a szóban forgó gázok használatát és kibocsátását, a javasolt rendeletek még tovább csökkentenék a kibocsátásukat:

  •  Az F-gázokra vonatkozó szigorúbb javaslat ugyanakkor 2050-ig összesen 310 millió tonna szén-dioxidnak megfelelő kibocsátásmegtakarítást eredményez.
  • A javaslat szigorítaná a fluorozott szénhidrogénekre vonatkozó kvótarendszert, mely 2015 és 2050 között 98%-kal csökkentené az EU-ban újonnan piacra kerülő fluorozott szénhidrogének potenciális éghajlati hatását.
  • Emellett új korlátozásokat vezet be annak biztosítása érdekében, hogy az F-gázok csak akkor kerüljenek felhasználásra új berendezésekben, ha nem állnak rendelkezésre megfelelő alternatívák.
  • 2050-ig 180 millió tonna szén-dioxidnak és 32 000 tonna ózonkárosító potenciálnak megfelelő kibocsátást kíván megakadályozni azon termékekre vonatkozó intézkedésekkel, amelyekben az ózonkárosító anyagok használata korábban jogszerű volt, illetve előírnák az épületek felújításakor vagy lebontásakor az ózonkárosító anyagok visszanyerését a szigetelőhabokból, illetve azok megsemmisítését.
Neked ajánljuk
A fásítás nem csodaszer Ezek a városok vesznek részt az unió kísérleti klímavédelmi programjában Veszélyes ötletek a klímaválság megoldására (videóval) Rekordmeleget hozott a május Franciaországban Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet
Tovább a forrásra: ec.europa.eu
Vissza
Hírfolyam