2022. május 19., Ivó, Milán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kétszer valószínűbbek az extrém atlanti hurrikánok, mint a nyolcvanas években

A klímaválság szuperviharokat teremt, melyek a parti régiókban életeket és anyagi javakat veszélyeztetnek.

Kétszer valószínűbbek most az extrém atlanti hurrikánszezonok, mint a nyolcvanas években egy új kutatás szerint. A Weather and Climate Dymanics című tudományos lapban közzétett munka szerzői megállapították, hogy 1982 óta a klíma összeomlása „döntően hozzájárult” az intenzív hurrikántevékenységhez – ismertette a The Guardian online kiadása nyomán az MTI.

A német és svájci kutatók szerint

a viharok növekvő aktivitása „óriási arányban” írható az óceánok hőmérséklet-növekedésének számlájára.

A tengervíz felszínének melegedése jelentősen hozzájárult a trópusi ciklonidőszak szélsőségesebbé válásához, így a halálos áldozatok számának növekedéséhez, a pusztításhoz és az ezermilliárd dolláros károkhoz, melyet az elmúlt négy évtizedben okoztak – írták a kutatók.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a hurrikánok – melyeket gyakran hívnak ciklonnak, ha a Csendes-óceánon keletkeznek – száma a globális felmelegedés miatt talán nem változik drasztikusan, ám maguk az események intenzívebbek és pusztítóbbak. 

A viharok felerősödése, amely során az örvénylő hurrikán energiáját és nedvességtartalmát az óceánból és a légkörből érkező magasabb hő fokozza, a közelmúltban számos katasztrófát okozott. Köztük volt az 5-ös kategóriájú, 2017-es Maria hurrikán, amelynek szele elérte az óránkénti 280 kilométeres sebességet, és óriási pusztítást okozott Puerto Ricóban.

Légi felvétel a Maria hurrikán pusztításáról Puerto Rico fővárosában Fotó: MTI/EPA/Thais Llorca
Neked ajánljuk
A fásítás nem csodaszer Ezek a városok vesznek részt az unió kísérleti klímavédelmi programjában Veszélyes ötletek a klímaválság megoldására (videóval) Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam