2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A háború miatt szenvedhet késést az európai szénmentesítés?

Egy prominens görögországi energiaszakértő szerint Oroszország Ukrajna elleni inváziója arra kényszerítheti Európát, hogy akár egy évtizeddel is elhalassza dekarbonizációs erőfeszítéseit.

„Nem sok választásunk maradt. Hacsak egyes európai országok nem húzzák be a féket, a kontinens nagy részének hamarosan bénító hiánnyal, elszabaduló árakkal vagy mindkettővel kell szembenéznie” – idézi Roudi Baroudit, a dohai székhelyű Energy and Environment Holding vezérigazgatóját az Ekathimerini nyomán a Liner.

Most, hogy Európa az orosz olaj- és gázimport csökkentésére törekszik, a szén-dioxid-kibocsátás redukálását célzó intézkedések egy részét akár 10 évre is el kell halasztani, akárcsak az atomenergia-termelés tervezett leállítását

– véli a szakértő. Az Európai Uniónak engedélyeket és pénzbeli támogatást kell biztosítania, ugyanis 8-10 atomerőműnek és akár 30 leszerelésre kijelölt szénerőműnek is működésben kell maradnia a villamos energia biztosítása érdekében, valamint több, az orosz gáz kiváltásához szükséges projektet is fel kell gyorsítani további finanszírozással és/vagy garanciákkal.

A szakértő szerint ugyanakkor az EU bölcsen járna el, ha megfelelő tőkeáramlást biztosítana a megújuló energiaforrásokba, mint a szél- és napenergiába. „Lehet, hogy tovább kell megtartanunk a fosszilis tüzelőanyagokat, mint ahogyan terveztük, de ez nem ok arra, hogy leállítsuk a tisztább jövő finanszírozását. Valójában egy jó ok arra, hogy a lehető leggyorsabban lépjünk” – jelentette ki Baroudi.

Hozzátette, a kialakult helyzet nagyon szomorú, a 2015-ös párizsi megállapodás óta ugyanis Európa jó úton haladt a gazdaság dekarbonizálása felé, az erőfeszítések azonban átmenetileg háttérbe szorultak. Európa késlekedett az ellátási források diverzifikálásával, most pedig a közelgő gazdasági katasztrófával kell versenyt futnia.

Fotó: Schroptschop/E+/Getty Images
Neked ajánljuk
A karbonkibocsátás korlátozása önmagában kevés lesz Egyelőre az összes ország adós a glasgow-i klímacsúcson tett ígéretének teljesítésével Klímavédelmi sikert ünnepelhet Tasmánia Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: liner.hu
Vissza
Hírfolyam