2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az afrikai éhínségeket nem lehet teljesen a klímaváltozás számlájára írni

A bolygón jelenleg pusztító éhínségek egy jó részét a klímaváltozás számlájára lehet írni – más a helyzet azonban az Afrikában jelenleg zajló élelmiszerhiánnyal, azért ugyanis a háborús konfliktusok a felelősek.

A Nature Food szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint az éhezés megszüntetésében elért többéves haladás ellenére néhány afrikai nemzet 2014 óta ismét élelmiszerhiánnyal küzd – ismertette a Study Finds nyomán a 24.hu.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) adatai szerint jelenleg mintegy 700 millió ember – a világ népességének csaknem kilenc százaléka – fekszik le éhesen. Az éhezésben legsúlyosabban érintett régió a Szaharától délre fekvő afrikai területek. Sokan azt feltételezik, hogy a helyzetért a a klímaváltozás a felelős.

A tanulmány szerint ugyanakkor a régóta elhúzódó háborúk, és nem a változó időjárás okolható a legutóbbi válságért.

Bár az aszályok rendszeresen élelmezési bizonytalanságot okoznak Afrikában, az éhezéshez való hozzájárulásuk változatlan maradt, vagy akár csökkent is az elmúlt években: az aszály következményeit egy-két év alatt leküzdötték a gazdálkodók.

Ezzel szemben a növekvő, széles körben elterjedt, hosszan tartó erőszak miatt több millió ember kényszerült költözésre. A válság az élelmiszerárak növekedéséhez és a külső élelmiszersegélyek blokkolásához vezetett. Vagyis az esőzések szokásos hullámvölgyei ellenére az erőszak a felelős az éhezés fokozatos növekedéséért.

Fotó: borgogniels/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Egyelőre az összes ország adós a glasgow-i klímacsúcson tett ígéretének teljesítésével Klímavédelmi sikert ünnepelhet Tasmánia Ürge-Vorsatz Diána: Nem kell visszaköltöznünk a barlangokba, de mielőbb cselekednünk kell Rekordmeleget hozott a május Franciaországban Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam