2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A hidrogén használata fordítva is elsülhet

A hidrogénnek klímavédelmi megfontolásokból nem csak a közlekedésben, de különböző áramfejlesztő megoldásokban is fontos szerepet szánnak. Egy tanulmány azonban arra figyelmeztet, hogy a hidrogén alkalmazása nem csak a gyenge energiahatékonysági mutatók és az előállítás magas környezeti költségei miatt lehet problémás.

A tanulmányok szerint azok a tartályok, amelyek nagy nyomáson tárolják a gázt, naponta 0,12–0,24 százalék hidrogént veszítenek, míg a kriogenikus, cseppfolyós állapotú hidrogént tároló tartályokból napi egyszázaléknyi gáz is elszökhet – idézi a Totalcar.

Ezeken felül további veszteségekkel is kell számolni az elállítástól kezdve a szállításon át egészen a végfelhasználókig. Ez azért jelent problémát, mert

100 éves időintervallumban vizsgálva a globális felmelegedés szempontjából tizenegyszer rosszabb a hidrogén, mint az azonos mennyiségű szén-dioxid, mivel a különféle légköri gázokkal reakcióba lépve, közvetve megsokszorozza az üvegházhatást.

Ezek a folyamatok főleg a magaslégkörben történnek, ahol épp azokkal az anyagokkal lép reakcióba a hidrogén, amelyek a szintén erős üvegházhatású metánt semlegesítik.

Emellett a sztratoszférában található ózon és a vízgőz koncentrációját is segíti növelni, ez pedig még tovább fokozza a negatív hatást. Ezzel együtt a tanulmány arra jut, hogy a legrosszabb esetben 10 százalékra rúgó szivárgással számolva is négyszázalékos szén-dioxid-megtakarítást lehet elérni a hidrogénnel, feltéve, hogy az előállítása csak kevés fosszilis anyag segítségével történik.

Fotó: Petmal/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Egyelőre az összes ország adós a glasgow-i klímacsúcson tett ígéretének teljesítésével Klímavédelmi sikert ünnepelhet Tasmánia Bécs leszámol a földgázzal A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: totalcar.hu
Vissza
Hírfolyam