2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vadmacskanappal várja a látogatókat májusban a Budakeszi Vadaspark

Jótékonysági futóversenyt és vadmacskanapot szerveznek a Budakeszi Vadasparkban május 14-én, a nevezési díjakból befolyó teljes összeget a Magyarország veszélyeztetett kisragadozója védelmében indított Vadmacska Fajmegőrzési Program kutatási tevékenységére fordítják.

A Budakeszi Vadaspark 2020 szeptemberében rendezte meg először tematikus terepfutó versenyét. A hagyományteremtő céllal létrehozott jótékonysági eseményen az egyéni sportteljesítményen túl idén májusban a nevezők ismét egy nemes ügyet támogathatnak, ahol a vadmacskáé a főszerep.

A vadmacskanapon az érdeklődők interaktív, játékos programok keretében a kisragadozó rejtőzködő életmódjával ismerkedhetnek meg, valamint értékes tudással gazdagodhatnak a felelős állattartással, különösen a házimacska-tartással kapcsolatban. A látogatók emellett bepillanthatnak a fajmegőrzési program kutatási tevékenységébe, a kameracsapdás felvételek kielemzésébe is.

A futóversenyen gyerekek és felnőttek, hobbi- és profi futók is elindulhatnak.

Az óvodások és a kisiskolások a háromszázötven méter hosszú Süni- és Mosómaci-futam, a felső tagozatosok a kétezer méteres Aranysakál-futam között válogathatnak.

A felnőttek és a terepfutók számára különböző szintemelkedésű négy és tizenegy kilométeres táv, valamint a huszonegy kilométeres félmaraton érhető el. Az egyéni versenyszámok mellett a családok a Farkasfalka-futam örömfutására is nevezhetnek.

A Budakeszi Vadaspark a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel és a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal együttműködésben, az Agrárminisztérium támogatásával 2021 márciusában indította el a Vadmacska Fajmegőrzési Programot.

Egy vadmacska (Felis silvestris) gondozójával a Budakeszi Vadaspark új kifutójában 
Fotó: MTI/Kovács Attila

A program célja Magyarország fokozottan védett és egyik legveszélyeztetettebb fajának, a „tisztavérű” vadmacskának védelme, továbbá a Pilisben és a Visegrádi-hegységben élő vadmacska-populáció elterjedésének, genetikai tisztaságának feltérképezése, rejtőzködő életmódjának tanulmányozása, hosszú távon pedig a fajmegőrzés.

  • Jelentkezési határidő: május 8. 
  • Bővebb információ: www.bkvp.hu 
Neked ajánljuk
Rejtőzködő pataklakókat figyelhetünk meg a csopaki Pele-körút tanösvényen Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Az üvegpalackok többutas megoldások helyett ma szó szerint az útban végzik Metrózni fejedelmi élmény Koncert a kárpátaljai árvákért
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam