2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Biolumineszcencia: a fényes jövő

A Párizstól mintegy 50 km-re délnyugatra található Rambouillet oltóközpontjának várótermét lágy kék fény világítja meg: a türkizkék ragyogás egy Aliivibrio fischeri nevű, Franciaország partjainál élő tengeri baktériumtól származik. A város önkormányzata 2019-ben kötött partnerséget a Glowee nevű startuppal, és 100 000 eurót fektetett be, hogy a várost „teljes körű biolumineszcencia-laboratóriummá” alakítsa át.

A biolumineszcencia jelensége, amikor az organikus szervezet testében lejátszódó kémiai reakciók fényt termelnek, a természetben számos helyen megfigyelhető: például a szentjánosbogarak, de számos gomba és hal is képes világítani a sötétben – ismerteti az NRGReport.

A biolumineszcens világítás használata sem újdonság: a szénbányászok üvegekbe zárt szentjánosbogarakat alkalmaztak a bányák biztonságos megvilágítására, de az indiai törzsek is világító gombák segítségével közlekedtek a sűrű dzsungelben. A világító baktériumokkal kísérletező tudósok szerint a biolumineszcencia fényes jövő előtt áll, mivel energiatakarékos és fenntartható módja lehet életünk megvilágításának. 

„Olyan környezetet akarunk teremteni, amely jobban tiszteletben tartja a polgárokat, a környezetet és a biológiai sokféleséget – és valódi alternatívaként akarjuk bevezetni a fénynek ezt az új filozófiáját”

 – mondja Sandra Rey, a rambouillet-i projekt mögött álló Glowee francia startup alapítója.

A technológia ugyanakkor számos kihívással küzd: a baktériumtenyészeteket nehéz hosszú távon fenntartani. Mint Carl Johnson, a Vanderbilt Egyetem biológiai tudományok professzora rámutatott: „táplálni kell a baktériumokat, és hígítani kell őket, miközben növekednek. Ez nem olyan egyszerű. Emellett a jelenség nagyon hőmérsékletfüggő lesz, és kétlem, hogy télen működni fog. Harmadszor, a biolumineszcencia nagyon halvány az elektromos világításhoz képest.”

A Glowee Rey elismeri ezeket a kihívásokat, de kitart amellett, hogy az ökológiai és gazdasági előnyök miatt a jövő városainak baktériumos kék fényben kell fürödniük.

A fényben úszó éjszakai tenger Fotó: PawelG Photo/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Ürge-Vorsatz Diána: Nem kell visszaköltöznünk a barlangokba, de mielőbb cselekednünk kell A gyárkémények füstje problémák helyett bevétel forrása is lehetne Energiapozitív szálloda épül Norvégiában Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam