2022. május 19., Ivó, Milán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Legalább kétezer embert kényszerítettek otthonuk elhagyására az arizonai erdőtüzek

Az Egyesült Államok déli tagállama, Arizona szívében fekvő Flagstaff városából kedd estére 760 házból több mint kétezer embert kellett evakuálni a gyorsan terjedő, többméteres falat képző erdőtűz elől.

Kedd estig legkevesebb kétezer embernek kellett otthonát elhagyva menekülnie az Arizonában rohamosan terjedő erdőtüzek elől. Az arizonai tűzoltótisztek arról számoltak be, hogy a lángok csaknem hatezer hektárt ölelnek körbe, és nagy sebességgel közelítenek a 72 ezer fős lakosságú Flagstaff felé.

Szerda reggelig nem kevesebb mint 24 épületet tett tönkre a tűz, de ez a szám akár több százzal is növekedhet az alacsony páratartalom és az erős széllökések miatt – számolt be a tűzoltóság az amerikai Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésére hivatkozva.

A tűz sebes terjedésének kedvező időjárás miatt az Egyesült Államok délnyugati részén, Arizonában és Új-Mexikóban is vörös riasztást adtak ki.

Az arizonai Coconino megye seriffjének szóvivője elmondta: a hatóságok csak azután tudják felmérni a keletkezett károkat, sérüléseket és az esetleg emberveszteséget, amikor a lángok valamivel alább hagynak. 

Több szervezet is a kimenekített emberek és állatok – főleg lovak és kecskék – segítségére sietett, ők a kialakított evakuációs központokban és menedékhelyeken látják el az otthonuk elhagyására kényszerülteket. A jelenleg Arizonában pusztító tűz vasárnap keletkezett, azóta több száz tűzoltó dolgozik folyamatosan a lángok féken tartásán.

Új-Mexikóban múlt hét óta tart a vörös riasztás, akkor az állam középső részén kellett többeket evakuálni egy faluból az erdőtűz miatt, többen életüket vesztették. Tűzoltók és időjósok a folyamatos szárazságra és a szeles időjárásra tekintettel Új-Mexikó csaknem teljes területére, valamint Texas és Colorado államok egyes részeire adtak ki vörös riasztást az erdőtűz gyors terjedése miatt.

Flagstaff városából estére 760 házból több mint kétezer embert kellett evakuálni a gyorsan terjedő, többméteres falat képző erdőtűz elől Fotó: MTI/AP/Bill Wells
Neked ajánljuk
Egyre több erdőtűzzel küzd az Egyesült Államok A háború a klímaválság elleni küzdelemre nézve is végzetes lehet Kilenc százaléknál is kevesebb szemetet hasznosít újra az USA Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam