2022. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szlovákia levegője a legszennyezettebb az unióban

Szlovákia jelenleg az Európai Unió éllovasa a levegőszennyezésben, amiért elsősorban az erős acélipar a felelős.

Az üvegházhatású gázok kibocsátása az EU-ban a 2020-as csökkenés után tavaly már enyhén nőtt, de még mindig mintegy tíz százalékkal marad el a járvány előtti szinttől. Az egyedüli kivétel Szlovákia, ahol a kibocsátás máris a járvány előtti szint fölé emelkedett – írja az Új Szó.

„Szlovákiában az európai fejleményekkel összhangban 2019-ben és 2020-ban is csökkent az üvegházhatású gázok kibocsátása.

A 2019-es csökkenéshez elsősorban a kassai U. S. Steel acélmű és leányvállalata, a Ferroenergy járult hozzá, amelyek a legnagyobb szén-dioxid-kibocsátóink”

– figyelmeztetnek a szlovák jegybank kutatási osztályának elemzői. 2020-ban berobbant a világjárvány, és a kibocsátás közel kilenc százalékkal csökkent, amihez a nagy szereplők mellett egy csoport más, kisebb szennyező is jelentősen besegített.

A 2021-es erőteljes növekedésért azonban már szinte teljes egészében a U. S. Steel és a Ferroenergy a felelős. „A többi vállalat esetében a kibocsátás stagnálását, vagy csak nagyon enyhe növekedését figyelhettük meg” – állítják a jegybank elemzői.

Ha a szlovák kibocsátók közül kizárnánk a kassai acélgyártót, a szlovákiai kibocsátás 2019-hez képest csaknem öt százalékkal csökkenne, ami már közelebb lenne az európai trendhez.

Fotó: jarino47/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
A pandémia előtti szinten jár az uniós kibocsátás Ezek a városok vesznek részt az unió kísérleti klímavédelmi programjában Szennyezés ejtett halálos sebet a Sajó folyón Az óceánok változó hőviszonyai hatással lesznek az időjárás-előrejelzésre is Négy ország a tengeri szélenergiáért, a gázimporttól való függés ellen
Tovább a forrásra: ujszo.com
Vissza
Hírfolyam