2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hatékonyabb klímavédelmet ígér Emmanuel Macron

A francia államfő a dél-franciaországi Marseille-ben tartott nagygyűlésén hangsúlyozta: újraválasztása esetén klímavédelmi szempontból nem az elmúlt öt év politikáját kívánja folytatni, hanem „teljes megújulást” javasol. 

Emmanuel Macron a több mint egyórás beszéde felét a környezetvédelmi kérdéseknek szentelte: „A következő öt évben vagy ökológiai politikát folytatok, vagy semmilyet” – jelentette ki Macron a több ezer ember előtt tartott szabadtéri kampánygyűlésén.

Miközben a klímaváltozás elleni küzdelem az első fordulót megelőző kampány témái között egyáltalán nem szerepelt, újraválasztása esetére az elnök most az ígérte, hogy a miniszterelnök lesz közvetlenül felelős az „ökológiai tervezésért”, és a kormányfő munkáját két „erős miniszter” fogja segíteni.

Az egyik az energetikai tervezésért lesz felelős, s az ő feladata lesz „Franciaországot az első olyan nagy nemzetté tenni, amely nem használ többet se olajat, se gázt, se szenet”.

A másik miniszter „a területi ökológiai tervezésért” lesz felelős, ő fogja egy decentralizált menetrend szerint megtervezni a hétköznapi életben a közlekedési eszközök lecserélését, a beruházásokat a vasúti és folyami teherszállításba, felgyorsítani a lakóház-felújítási programokat, s azok számát öt év alatt évente legalább 700 ezerre növelni, valamint a víz, a levegő és az élelmisz-erellátás minőségének javításáért dolgozni – ígérte meg Emmanuel Macron.

Az elmúlt öt évet illetően az elnök emlékeztetett arra, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátása 12 százalékkal csökkent, s elutasította azon vádakat, miszerint semmit nem tett a környezetvédelmi kérdésekért. „Tudom, hogy ez nem elég, kétszer ilyen gyorsan kell haladnunk. Meg fogjuk csinálni!” – tette hozzá.

Fotó: MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo
Neked ajánljuk
Rekordmeleget hozott a május Franciaországban Biolumineszcencia: a fényes jövő Egyelőre az összes ország adós a glasgow-i klímacsúcson tett ígéretének teljesítésével Mennyire segíti elő a hazai szabályozás a vállalatok felelős hulladékgazdálkodását? 25 ezer autó használt akkumulátorát dolgozza fel évente a Hydrovolt frissen nyílt üzeme
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam