2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Oroszország háborúzik, nincs, aki megfékezze a szibériai erdőtüzeket

Ellenőrizetlenül pusztítanak az erdőtüzek Szibériában, miután az eredetileg annak megfékezésében tevékenykedő katonákat az ukrán frontra vezényelték.

Tudósok szerint minél hamarabb el kell oltani a tüzeket, mert hatalmas mennyiségű szén-dioxid jut az Északi-sarkvidék légkörébe, ami az éghajlatváltozás egyik fő oka. Emellett pedig szintén nagy mennyiségű metán szabadul fel, ami erősen felelős az üvegházhatásért – ismertette a Secular Times alapján a Világgazdaság.

„A nagyobb tüzek megfékezéséhez a többi között katonai repülőgépekre van szükség, ám ez a háború miatt jelenleg nem áll rendelkezésre Oroszországban, és kérdés, hogy a nyár folyamán fog-e egyáltalán”

 – mondta Jessica McCarty, a Miami Egyetem klímakutatója, hozzátéve: vagy visszafordítják a frontról a repülőgépeket, vagy tovább tombolnak a tüzek.

Az oroszországi Greenpeace szerint jelenleg kétszer annyi erdőtűz tombol az országban, mint egy évvel ezelőtt.

Küzdelem a 2021-es oroszországi erdőtüzek ellen Fotó: Ivan Nikiforov/Anadolu Agency/Getty Images)
Neked ajánljuk
Egyelőre az összes ország adós a glasgow-i klímacsúcson tett ígéretének teljesítésével Klímavédelmi sikert ünnepelhet Tasmánia Segítőközpont a menekültekért A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam