2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A fémek iránti kereslet fokozódását hozhatja a zöld átállás

A belga egyetem tanulmánya szerint ahhoz, hogy elérjük 2050-re az Európai Unió Green Dealben megfogalmazott klímacélját, bizony jóval több lítiumra és ritkaföldfémre lesz szükség, mint jelenleg. Emiatt pedig akár globális verseny is kialakulhat az említett fémekért.

Súlyos globális versenyre lehet számítani számos olyan fémért, amelyekre szükség van a fosszilis tüzelőanyagoktól való európai elszakadáshoz – számolt be az EurekAlerten megjelent sajtóközlemény alapján a Pénzcentrum.

A belga KU Leuven Egyetem tanulmánya szerint ahhoz, hogy 2050-re elérjük az Európai Unió Green Dealben megfogalmazott klímacélját,

35-ször több lítiumra és 7-26-szor annyi ritkaföldfémre lesz szükség, mint amennyit most fogyasztunk – és ezek egyre ritkábban fordulnak elő Európában.

Az energetikai átálláshoz sokkal több alumíniumra lesz szükség (30%-kal többre, mint amennyit Európa ma felhasznál), a réz (35%), a szilícium (45%), a nikkel (100%) és a kobalt (330%) nagyobb arányú beszerzése is szükségessé válik.

Mindez elengedhetetlen az elektromos járművek és akkumulátorok gyártásához, a szél-, nap- és hidrogénenergia-technológiák felépítéséhez, valamint a klímasemlegesség eléréséhez szükséges hálózati infrastruktúra előállítására vonatkozó európai tervekhez.

Fotó: jasonbennee/iStock/Getty Images Plus

A jó hír viszont az, hogy 2050-re az Európa tiszta energiára való átállásához szükséges fémmennyiség 40-75%-át újrahasznosítással lehetne kielégíteni, ha most jelentős beruházásokat hajtanánk végre a területen.

A tanulmány szerint Európa 2030 körül problémákkal szembesülhet öt fém (a lítium, a kobalt, a nikkel, a ritkaföldfémek és a réz) globális ellátási hiánya miatt. Az EU elsődleges fémek iránti kereslete 2040 körül tetőzhet, ezt követően a fokozott újrahasznosítás elősegítheti a kontinenst a nagyobb önellátás felé, feltéve, hogy jelentős beruházásokat hajtanak végre az újrahasznosítási infrastruktúrában. 

Neked ajánljuk
Ifj. Chikán Attila: Most van itt a cselekvés ideje Felgyorsítja klímastratégiájának végrehajtását az Allianz-csoport Beváltotta az MNB reményeit a Zöldotthon program Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: penzcentrum.hu
Vissza
Hírfolyam