2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ezek a városok vesznek részt az unió kísérleti klímavédelmi programjában

Az Európai Bizottság csütörtökön közzétette annak a 100 városnak a listáját, amelyek részt vesznek a városok klímasemlegessé és intelligenssé tételét célzó európai uniós kísérleti programban. Magyarországról Budapest, Miskolc és Pécs szerepel a listán.

A brüsszeli testület közleménye szerint klímasemleges és intelligens városokra azért van szükség, mert az uniós állampolgárok 75 százaléka él városi környezetben.
A világ városi térségei a globális energiafogyasztás több mint 65 százalékáért, a szén-dioxid-kibocsátás több mint 70 százalékáért felelősek.

Ezért az Európai Unió azt a cél tűzte ki, hogy legyenek olyan kísérleti és innovációs ökoszisztémákként működő városok, melyek segíthetik a többi várost a klímasemlegesség eléréséhez szükséges átállásban 2050-ig.

A kísérleti programban érintett városok esetében 2030-ra szeretnék megvalósítani a program célkitűzéseit: a száz kiválasztott településnek klímasemleges városra vonatkozó terveket kell kidolgozniuk, és ezekhez kapcsolódó megállapodásokat kell kötniük.

Ezeknek magukban kell foglalniuk egyebek mellett az energiára, az épületek szigetelésére, a hulladékgazdálkodásra és a közlekedés területére kiterjedő, klímasemlegességre vonatkozó átfogó beruházási terveket. A folyamatba be kell vonniuk a lakosságot, a kutatási szervezeteket és a magánszektort is.

A programban részt vevő száz uniós városban az EU lakosságának 12 százaléka lakik.
Az uniós program a 2022–23-as időszakban 360 millió euró (mintegy 133 milliárd forint) keretösszeggel rendelkezik.

Fotó: IGphotography/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
A fásítás nem csodaszer Korai hőhullám alatt nyög India Veszélyes ötletek a klímaválság megoldására (videóval) Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam