2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Intenzív erdőtüzek, árvizek és extrém hőség – ilyen volt a Kopernikusz jelentése szerint 2021

Tavaly nyáron extrém hőség uralkodott Dél-Európában, több mint 800 ezer hektárnyi erdőterület égett le, miközben a németországi árvízkatasztrófa több száz emberéletet követelt – elkészítette a tavalyi év mérlegét az Európai Unió Kopernikusz Éghajlatváltozási Szolgálata.

A jelentés készítői a Portfolio szerint rámutatnak: a globális felmelegedés okozta extrém időjárás egyre gyakoribb, és ez láthatóan Európát sem hagyja érintetlenül. A globális szinten az elmúlt 7 év volt a legmelegebb időszak a Földön. 

1850 óta a tavaly mért átlagos tengerfelszíni hőmérséklet volt a hatodik vagy hetedik legmelegebb, mindeközben a La Niña áramlat hűvösebb volt, mint az elmúlt években.

Összességében a tavalyi év hűvösebb volt Európában, mint az elmúlt években, de átlagosan így is 0,15-0,25 fokkal melegebb volt az átlagnál (1991–2020 közötti átlag). Az évszakok közül a tél, az ősz és a nyár az átlagnál melegebb volt, utóbbi egy Celsius-fokkal haladta meg az 1991–2020 közötti átlagot, ami egyben új rekordnak is számít.

 A nyári időszakban Dél-Európában rekordot döntött az extrém hőséggel bíró napok száma, ráadásul az extrém hőség tavaly kétszer nagyobb területet érintett, mint az 1991–2021 közötti időszakban.

A 2021-es erdőtűz Athén közelében Fotó: NurPhoto/Getty Images

Tovább olvadnak a jégsapkák is, méghozzá aggasztó ütemben, a jelenlegi becslések szerint évente egy milliméterrel járulnak hozzá a tengerszint emelkedéséhez. A jelentés azt is megjegyezte, hogy a július 14-i áradások, amelyek több mint 230 ember halálát okozták, a német–belga határon fekvő hegyekben egy rekordmennyiségű esőzéssel teli napon következtek be.

Eközben tovább nőtt az olyan üvegházhatású gázok légköri koncentrációja, mint a metán és a szén-dioxid, új csúcsot döntve. Különösen a metán koncentrációja ugrott meg. A jelentés szerint az elmúlt két évben gyorsabb ütemben nőtt a metán koncentrációja a levegőben, mint az elmúlt évtizedben.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét A fásítás nem csodaszer Veszélyes ötletek a klímaválság megoldására (videóval) A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam