2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lebegő víziváros épülhet Ázsiában

Az ENSZ által is támogatott víziváros építésének célja, hogy megoldást nyújtson a tengerszint-emelkedés miatt lakhatatlanná váló parti városok problémájára.

A dél-koreai Puszanban megépülő lebegő vízi város terveit néhány évvel ezelőtt fedte fel a tervező Bjarke Ingels Group (BIG), amely az Oceanixot az Egyesült Nemzetek Szervezetének településfejlesztési részlegének, a UN-Habitatnak a támogatásával fogjáka felépíteni valamikor az elkövetkező években. 

A prototípusnak helyszínt adó város polgármestere a környéket igazi zöld, ökookosvárossá tervezi alakítani: a leendő Oceanix is ennek a célkitűzésnek a részét alkothatja.

A lebegő város a tervek szerint első körben körülbelül 12 000 embernek adhat otthont 6,3 hektárnyi területen, amely egymással összekapcsolt platformokból fog állni.

A platformok külön helyszínt biztosítanak a tudományos munkáknak, a közösségi tevékenységeknek és a lakóegységeknek. A város moduláris jellege miatt később bővíteni is lehet a területét és a befogadóképességét.

A parthoz hidakon keresztül lehet eljutni, de a lakók számára minden szükséges infrastruktúra és szolgáltatás rendelkezésre áll majd helyben is. A településen az erőforrások takarékos kezelése és az újrahasznosítás minden téren megjelenik majd: a hulladékgazdálkodástól kezdve a vízfelhasználáson át az energiaellátásig.

Forrás: Evolvism/youtube.com

A város egyúttal annak modellezésére is szolgál, hogy hogyan lehet majd megoldani a tengerszint-emelkedés miatt bizonyos régiókban élhetetlenné váló körzetek problémáját.

Neked ajánljuk
A fásítás nem csodaszer Ezek a városok vesznek részt az unió kísérleti klímavédelmi programjában Veszélyes ötletek a klímaválság megoldására (videóval) Zöldáramot szolgáltató elektromosautó-töltőket telepítenek országszerte Mikroműanyagokból készült műtárgyakat árvereznek a Műtárgyak Éjszakája Fesztiválon
Tovább a forrásra: agroinform.hu
Vissza
Hírfolyam