2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Átfogó kormányzati tervvel igyekszik mérsékelni a klímaváltozás ártalmait Új-Zéland

Egyre nagyobb problémát jelentenek az éghajlatváltozás okozta környezeti katasztrófák Új-Zélandon. A kormány a város és a lakosság bevonásával küzdene a természeti csapások megelőzése és minél hatékonyabb kezelése érdekében.

Átfogó terveket tett közzé az új-zélandi kormány annak érdekében, hogy felkészítse az országot és annak lakosságát a klímaváltozás katasztrofális hatásaira, úgymint a tengerszint-emelkedés, áradások, viharok és erdőtüzek – írja a The Guardian nyomán a Világgazdaság.

A konzultációra bocsátott javaslatcsomag átfogó reformjai között szerepel többek között, hogy megakadályozzák a környezeti változások miatt veszélynek kitett területekre való építkezést, megőrizzék az ország kulturális kincseit, megelőzzék, hogy a költségvetésből kelljen óriási összeget fordítani a természeti csapások utáni helyreállításra, illetve erősítsék a katasztrófahelyzetre adott válaszokat.

Fokozottan figyelnek arra, hogy a reformokat úgy hajtsák végre, hogy közben a kulcságazatnak számító turizmus, halászat és mezőgazdaság zavartalanul működhessen tovább.

„Az éghajlat már most is változik, és lesznek olyan hatások, amelyeket nem tudunk elkerülni. Csak az elmúlt néhány hónapban számos környezeti katasztrófát kellett átélnünk: hatalmas árvizek pusztítottak Tairawhitiben, viharok Westportban, tüzek a délvidéki Waituna vizes élőhelyeken, továbbá az egész ország szárazsággal küzd” – mondta James Shaw klímaügyi miniszter.

A legnagyobb kihívás, hogy a városokat és azok lakosságát bevonják a reformokba. A kormány szerint óriási a probléma: minden hetedik új-zélandi, mintegy 675 ezer ember él árvízveszélyes területen, és mintegy 100 milliárd dollár értékben vannak ingatlanok potenciális környezeti kárnak kitéve. Emellett több mint 72 ezer ember él olyan helyen, ahol az előrejelzések szerint szélsőséges tengerszint-emelkedés várható.

Fotó: wilpunt/E+/Getty Images
Neked ajánljuk
A fásítás nem csodaszer Ezek a városok vesznek részt az unió kísérleti klímavédelmi programjában Wellingtont és Aucklandet is veszélyezteti az emelkedő tengerszint Mennyire segíti elő a hazai szabályozás a vállalatok felelős hulladékgazdálkodását? 25 ezer autó használt akkumulátorát dolgozza fel évente a Hydrovolt frissen nyílt üzeme
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam