2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Idén már csaknem 890 ezer hektárnyi erdő és sztyeppe égett le Mongóliában

Az ország katasztrófavédelmi hivatalának közlése szerint idén a tavalyi év azonos időszakához képest 31,4 százalékkal több természetben keletkezett tüzet jelentettek.

A jelentős növekedés a hivatal szerint főként a száraz időjárással és az emberi hanyagsággal hozható összefüggésbe.

A mongol tűzoltók jelenleg az ország északi részén, Bulgan tartományban hétfőn délután óta pusztító tűzvésszel küzdenek.

Mongólia időjárása tavasszal általában egyébként is száraz és szeles, ami fokozza a tűz elterjedésének kockázatát.

Márciusban az ország környezetvédelmi és idegenforgalmi minisztériuma bejelentette, hogy egy évre betiltják az elhullott agancsok begyűjtését és feldolgozását, mivel sok tűzeset éppen ilyen tevékenység közben keletkezett. A tárca szerint ugyanis az erdőkben cédrusmagot és szarvasagancsot gyűjtögetők eldobott cigarettacsikkjei gyakran okoznak tüzet.

A minisztérium szerint 2021-ben Mongólia-szerte összesen 65 erdőtüzet jelentettek, amelyek 3,1 milliárd mongol tugrik (362 millió forint) környezeti kárt okoztak.

Tájkép Mongóliában Fotó: Alyeksandr Tumenjargal/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Intenzív erdőtüzek, árvizek és extrém hőség – ilyen volt a Kopernikusz jelentése szerint 2021 Az utolsó két megyében is megszűnik a tűzgyújtási tilalom Mennyire segíti elő a hazai szabályozás a vállalatok felelős hulladékgazdálkodását? 25 ezer autó használt akkumulátorát dolgozza fel évente a Hydrovolt frissen nyílt üzeme Elő a gumicsizmát és a fényképezőgépet!
Forrás:
Vissza
Hírfolyam