2022. május 19., Ivó, Milán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bizonyos vulkánkitörések nem hűtik, hanem egyenesen melegítik a bolygót

A nagy, robbanásos kitörések során a légkörbe jutó anyagok hűtő hatásáról régi korok feljegyzései, de a legutóbbi időkből például a Pinatubo 1991-es kitörését követő évek időjárási adatai is tanúskodnak. Egy új tanulmány egészen másféle kitöréseknél éppen ezzel ellentétes hatást tárt fel.

Bolygónk életében számtalan alkalommal került már sor azokra a hatalmas lávaöntéssel járó vulkánkitörésekre, amelyek közt a jelentősebbeket kihalási hullámokkal is összefüggésbe hoznak a szakemberek.

Az ilyen bazaltáras vulkanizmus hosszú időn át tartó kitörései a NASA szakemberei által készített új modell szerint a légkört felmelegítik, és egyúttal roncsolják az ózonpajzsot is.

A nagy robbanásos kitörések néhány órás időtartamával szemben a bazaltárak évszázadokig tartó epizódokból állnak, amelyek végül évek százezrein át, vagy még tovább ismétlődve rendkívül jelentős hatásúvá válnak. Bolygónk néhány kihalási hullámával egyidejű bazaltárak hatására a klíma felmelegedett.

A Geophysical Research Lettersben közzé tett tanulmányban a kutatók egy konkrét, 15-17 millió évvel ezelőtti bazaltár, a Columbia River Bazalt (CRB) troposzférára és sztratoszférára gyakorolt hatásait modellezték. A hatalmas kitörés egy rövid szakaszának vulkáni gázkibocsátását alapul véve arra jutottak, hogy ennek során egy kb. 2 éven át tartó lehűlést egy 15 évig tartó felmelegedés követett.

A felmelegedést jórészt az egyébként igen száraz sztratoszférába feljutó, rendkívül jelentős mennyiségű vízpára eredményezte – ez egy igen hatékony üvegházgáz. Emellett a víz az ózon mennyiségének csökkenéséhez is vezetett.

Fotó: Portra/E+/Getty Images
Neked ajánljuk
A gyárkémények füstje problémák helyett bevétel forrása is lehetne Egy app segítségével figyelmeztetnék az ausztrálokat: rengeteg állatfaj pusztul ki a kontinensen Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény Koncert a kárpátaljai árvákért
Tovább a forrásra: ng.24.hu
Vissza
Hírfolyam