2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kevés magyar lát komoly kockázatot a klímaváltozásban

Míg több európai ország lakosai a klímaválságot tartják a társadalomra leselkedő legnagyobb veszélynek, hazánkban alacsony a hasonlóan gondolkodók aránya: a megkérdezettek csupán három százaléka ítélte a legnagyobb kockázatnak az éghajlat globális megváltozását a Policy Solutions és a Friedrich-Ebert Alapítvány közvélemény-kutatásában.

A legfontosabb öt kockázatot felsoroló listán mindösszesen a megkérdezettek 11 százaléka helyezte az első három hely valamelyikére a klímaváltozáshoz kapcsolódó veszélyt annak ellenére, hogy a kutatók szerint Magyarország a klímaváltozást alaposan megszenvedő államok közé tartozik – mutat rá a környezettudatosság magyarországi helyzetét körüljáró írásában Német András a hvg.hu-n.

Bár a Scale Research nevű kutatóintézet által tavaly közzétett reprezentatív felmérés szerint megkérdezett honfitársaink négyötöde fontosnak nevezte a fenntarthatóságot és a környezetvédelmet, konkrét cselekvésre ezt csak viszonylag keveseknek, a lehetséges lépések szűk körében (áram- és víztakarékosság, szelektív hulladékgyűjtés) sikerült lefordítaniuk.

A fenntarthatóságért valóban sokat tevő polgárok aránya azért aggasztó, mert valamennyi szakértő egyetért abban, hogy „mikrocselekvésekkel”, azaz a hétköznapi szokások átalakításával lehet a legtöbbet tenni a klímaválság kezelése érdekében.

Míg a hétköznapokban a magyarok többsége viszonylag keveset tesz, az államtól elvárják a környezettudatos viselkedést. A Greenpeace Magyarország által közzétett felmérés szerint „a magyar társadalom elsöprő többsége, 73 százaléka egyetért abban, hogy a 2022-ben felálló kormánynak kiemelten kell foglalkoznia a klíma- és ökológiai válsággal, és támogatja az ehhez szükséges fontos környezetvédelmi intézkedések bevezetését”.

A felmérésben felsorolt környezetvédelmi intézkedések közül a nagy tavak védelmének állami garanciája volt a legnépszerűbb (91 százalék). A válaszolók 87 százaléka azt szeretné, hogy a kormány pénzügyileg ösztönözze a lakóingatlanok energetikai felújítását. De nagy az igény a szélerőművek újbóli engedélyezésére is csakúgy, mint a régi, szennyező járművek kivonására, amit a magyarok több mint négyötöde támogat.

Fotó: BlackSalmon/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Egyelőre az összes ország adós a glasgow-i klímacsúcson tett ígéretének teljesítésével Klímavédelmi sikert ünnepelhet Tasmánia Ürge-Vorsatz Diána: Nem kell visszaköltöznünk a barlangokba, de mielőbb cselekednünk kell A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam