2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A gyárkémények füstje problémák helyett bevétel forrása is lehetne

A Cincinnati Egyetem mérnökei egy olyan ígéretes elektrokémiai rendszert fejlesztettek ki, amely a vegyi és hőerőművekből származó gázkibocsátásokat hasznos termékké (ezáltal pedig bevétellé, pénzzé) alakítja – számolt be róla az Élet és Tudomány.

Az UC Műszaki és Alkalmazott Tudományi Főiskola adjunktusa, Jingjie Wu és tanítványai kétlépcsős kaszkád reakciót alkalmaztak a szén-dioxid szén-monoxiddá, majd etilénné történő átalakítására, amely az élelmiszerek csomagolásától a gumiabroncsokig sok mindenhez használatos – ismertette a tudományos ismeretterjesztő hetilap.

„A világ átmenetben van az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság felé. A szén-dioxidot elsősorban az energiaipar és a vegyipar bocsátja ki. A szén-dioxidot etilénné alakítjuk, hogy egyszersmind csökkentsük a szénlábnyomot” – mondta Wu. 

„Ideális esetben el tudjuk távolítani az üvegházhatású gázokat a környezetből, miközben üzemanyagot és vegyi anyagokat állítunk elő

– mutatott rá Wu. – Bizonyos erőművek sok szén-dioxidot bocsátanak ki. Célunk ennek felfogása és etilénné alakítása elektrokémiai módszer segítségével.” A kutató szerint óriási környezetvédelmi előnyökkel jár az üvegházhatású gázok visszatartása és átalakítása.

Az etilént sokan „a világ legfontosabb vegyi anyagának” nevezik. Számos műanyagban használják, a vizespalackoktól a PVC-csövekig, a textíliákig és a gumikban. Wu professzor elmondta, hogy az általuk gyártott vegyszert „zöldetilénnek” nevezik, mivel újrahasznosítással állítják elő.

Fotó: AerialPerspective Works/E+/Getty Images
Neked ajánljuk
Ifj. Chikán Attila: Most van itt a cselekvés ideje Felgyorsítja klímastratégiájának végrehajtását az Allianz-csoport Beváltotta az MNB reményeit a Zöldotthon program Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Forrás: Élet és Tudomány
Vissza
Hírfolyam