2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ürge-Vorsatz Diána: Nem kell visszaköltöznünk a barlangokba, de mielőbb cselekednünk kell

„Az ENSZ főtitkára szerint az IPCC hatodik éves tanulmánya valóságos vörös vonal kell hogy legyen az emberiség számára. És valóban, hiszen a kiadvány adataiból többek közt kiderül, hogy a föld átlaghőmérséklete 125 000 éve nem volt ilyen magas, az óceán vizeinek savassága pedig 2 millió éve nem öltött ilyen mértékeket” – emlékeztetett a HuGBC Green Future Conference 2022 rendezvényén megtartott előadásában Ürge-Vorsatz Diána fizikus.

Az IPCC – ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testület, III. munkacsoportjnak alelnöke, a HuGBC alapítója hangsúlyozta: „az ember által előidézett globális felmelegedés egy meghatározott szintre való korlátozásához zéró szén-dioxid-kibocsátás szükséges – fontos, hogy az egy meghatározott szint bárhol lehet, a kérdés csak az, hogy hol állunk meg.”

A nettó nulla kibocsátás ugyanakkor nem azt jelenti, hogy vissza kell költöznünk a barlangokba:

„hiszen a nulla energiafelhasználású épületek minden éghajlati övezetben, minden épülettípus esetén megvalósíthatók – ez új és felújított épületekre egyaránt vonatkozik”

 – hangsúlyozta Ürge-Vorsatz Diána. Hozzátette, hogy az épületek esetén globálisan akár 2050-re is elérhetjük a nulla kibocsátást, azonban ehhez már ebben az évtizedben el kell kezdeni cselekedni.

Kiemelte továbbá, hogy egyre nagyobb a szkepticizmus a szén-dioxid-kompenzáció hatékonyságát illetően, ahogy egyre több klímatudós állítja, „a nettó nulla egy veszélyes csapda” – a cél a teljes, bruttó zéró kell, hogy legyen.

Zárásként egy saját tapasztalatot is megosztott, miszerint a passzív házak létrehozása a műemléki épületek felújítása esetén is lehetséges, ahogy azt Bécsben az új CEU-kampusz esetén is megcsinálták – ráadásul még olcsóbb is volt így a felújítás, mint a hagyományos lett volna.

Fotó: Federico Rostagno/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
A karbonkibocsátás korlátozása önmagában kevés lesz Egyelőre az összes ország adós a glasgow-i klímacsúcson tett ígéretének teljesítésével Klímavédelmi sikert ünnepelhet Tasmánia Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam