2022. július 7., Apollónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy hevesi falu jelesre vizsgázott klímavédelemből

Klímabarát önkormányzat díjjal ismerte el a Heves Megyei Közgyűlés Noszvaj fenntarthatósági törekvéseit.

A grémium kiemelte, hogy a falu egyediségét a rendkívül változatos és értékes természeti környezete ­biztosítja, aminek fennmaradásán és erősödésén az önkormányzat az elmúlt tíz évben tudatosan dolgozik.

A klímabarátság egy szemlélet, amely számos elemet magában foglal, de leginkább azt jelenti, hogy fenntartható és természetbarát döntéseket hozunk – mondta Szabó Péter polgármester a Heolnak

„Apró szeletekből épül fel ez, kezdve például onnan, hogy épp most vesznek részt az iskolások a TeSzedd! programban, odáig, hogy növeltük területünk vízmegtartó képességét a síkfőkúti tavak és a Kánya-patak folyamatos kezelésével és a vízmegtartási megoldások korszerűsítésével”

– hangsúlyozta a polgármester, kiemelve: a lezúduló csapadékot a település jól kidolgozott rendszerrel szabályozza, ami nem csupán árvízvédelmi, de turisztikai rekreációs szempontból is értékes megoldás. A teljes csatornázottságnak és a korszerű szennyvíztisztítási technológiának ­köszönhetően a talajvédelemért is rengeteget tettek.

Az egyik legtisztább levegőjű településen még a kormány előtt szabályozták az avar- és gallyégetést, megújuló energiával számolnak, napelemeket telepítenek a középületekre, hogy azok energiafelhasználása nullára jöjjön ki egy év alatt.

A kellemes klímájú erdők, a vízmegtartó zárt lombkoronaszint megőrzése érdekében Síkfőkúton tilos fákat kivágni, a közterületről engedéllyel kivágott fák helyébe pedig kettőt kell ültetni. A turizmus terén sem a nagy rendezvényeket, hanem a „lassú turizmust” támogatják.

A település fenntartható működéséről és jövőbeli törekvéseiről a Heol cikkéből további részleteket tudhatunk meg.

Neked ajánljuk
Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Hazánk 2024-re teljesítheti a 2030-ra kitűzött klímacélokat A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: heol.hu
Vissza
Hírfolyam