2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ifj. Chikán Attila: Most van itt a cselekvés ideje

Még rendelkezésünkre áll egy szűk időablak rendszereink alapvető és azonnali átalakítására, ahol a vállalatoké a vezető szerep. A tudomány világossá tette, hogy mit kell tenni, gazdasági szereplőknek kell megtenni az ehhez szükséges lépéseket – hangsúlyozta a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) elnöke a szervezet Time to Transform 2030 programját bemutató rendezvényén.

„Az átalakulás olyan szemléletbeli változást igényel, amely alapjaiban változtatja meg az üzleti vezetők rövid és hosszú távról alkotott elképzeléseit. Erről szól az ezt az évtizedet meghatározó Time to Transform 2030 programunk” – idézi ifj. Chikán Attilát a Trade Magazin.

A rendezvényen cselekvésre szólított fel Mark Maslin, a University College of London Föld-rendszer-tudomány professzora, a 2021-ben megjelent „Hogyan menthetjük meg a bolygónkat: Tények” című könyv szerzője is. Maslin hangsúlyozta:

„A klímaadatok kiábrándítóak, de bármennyire is rossz a helyzet a környezet szempontjából, ezt meg lehet fordítani, és minden eszköz a kezünkben van ehhez.”

A jelenleg is folyó BCSDH vállalati érettségi felmérés előzetes adatai alapján a kitöltő szervezetek 2025-ig az üvegházhatást okozó gázok nettó nulla kibocsátása és a biológiai sokféleség terén kívánják leginkább növelni az elkötelezettségüket.​

Ugyanakkor legtöbbjük esetében a fenntarthatósági mutatószámok a jövőkép fejlettségénél alacsonyabb mértékben épülnek be az irányításba, azaz a gazdasági szempontok még mindig sokszor felülírják a fenntarthatósági szükségszerűségeket.

„Ez az utolsó esélyünk, hogy ne kelljen a klímaváltozás legdurvább hatásait elszenvednünk. Nem egyszerű egy vállalat számára, hogy egyszerre nyereségesen és fenntarthatóan működjön. Lehet, hogy rövid távon ezek a megoldások drágábbak, de hosszabb távon ezek az átalakítások teszik ellenállóbbá, versenyképesebbé a vállalatokat” – mutatott rá Károlyi László, a Legrand Zrt. vezérigazgatója, az esemény házigazdája.

Fotó: Galeanu Mihai/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
A háború felgyorsíthatja a zöldfordulatot Génszerkesztett növényekkel vennék fel a harcot a klímaváltozással A környezetbarát irodák bérlőit elsősorban a rezsimegtakarítás foglalkoztatja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: trademagazin.hu
Vissza
Hírfolyam