2022. július 7., Apollónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre több halálos áldozattal jár az Indiában és Pakisztánban tomboló hőhullám

Már március közepén beköszöntött az a forróság Indiában és Pakisztánban, ami átlagosan június közepén szokott, így felkészületlenül érték az extrém időjárási körülmények mind az országok vezetését, mind pedig a lakosságot.

Indiában 25, Pakisztánban 65 ember halálát jelentették hivatalosan, de a valós számok ennél jóval magasabbak lehetnek – tájékoztatott az Infostart.

Északnyugat- és Közép-Indiában 122 éves melegrekord dőlt meg 38 fok fölötti átlaghőmérséklettel, Új-Delhiben pedig a 43 fokot is meghaladta a hőmérséklet több napon is.

A pakisztáni Jacobabadban és Nawabshahban még ennél is melegebb volt, már április végén 49 fokot mértek.

Vimal Mishra, a gandhinagari Indiai Technológiai Intézet klímakutatója a CBS Newsnak elmondta: „három okból egyedülálló a jelenlegi forróság: nagyon korán érkezett, hatalmas területet borított be a két országban, és hosszú ideig tart. Ez nagyon szokatlan”. 

Az érintett országok kormányait arra kényszerítette a meleg, hogy bezárják az iskolákat, és azt javasolják az embereknek, hogy maradjanak inkább zárt terekben. A körülmények miatt óriásivá vált az érintett területek energiaigénye, ami áramkimaradásokhoz vezetett, a szénerőművek nem tudják tartani a tempót az igényekkel.

Szakértők szerint Indiában és Pakisztánban a következő évtizedekben még súlyosabb hőhullámok lesznek, hacsak nem tesznek szigorúbb lépéseket az éghajlatváltozás globális megállítására.

Fotó: Hindustan Times/Getty Images
Neked ajánljuk
Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai A közelmúlt legsúlyosabb monszunja Bangladesben és Indiában Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam