2022. július 7., Apollónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A pandémia előtti szinten jár az uniós kibocsátás

Az uniós gazdaság üvegházhatásúgáz-kibocsátása 2021 negyedik negyedévében 1041 millió tonna volt, mely kismértékben már meg is haladta a pandémia előtti időszak kibocsátását.

A tevékenységi körök közül a feldolgozóiparban történt tavaly a legnagyobb szén-dioxid-kibocsátás – ismertette az Eurostat adatai alapján a Napi.hu.

Az üvegházhatásúgáz-kibocsátás 2021 negyedik negyedévében 8 százalékkal nőtt 2020 azonos időszakához képest, amit a termelés járvány miatti leállás utáni helyreállásának tuladonítanak.

A legnagyobb szén-dioxid-kibocsátást a feldolgozóipar mellett a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás és légkondicionálás okozta, azonban a mezőgazdaságban is jelentős mennyiségű szén-dioxid termelődött.

A szén-dioxid-kibocsátás pandémia előtti szintre történő emelkedése ellenére továbbra is csökken az unióban a károsanyag-kibocsátás.

Emellett a tagállamok közül a legnagyobb mértékben Észtországban (28 százalék), Bulgáriában (27 százalék) és Máltán (23 százalék) nőtt a szén-dioxid-kibocsátás. Magyarországon kevesebb mint 15 százalékkal emelkedett a kibocsátás 2021 negyedik negyedévében.

Fotó: zhongguo/E+/Getty Images
Neked ajánljuk
Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Hazánk 2024-re teljesítheti a 2030-ra kitűzött klímacélokat A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam