2022. július 7., Apollónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyelőre az összes ország adós a glasgow-i klímacsúcson tett ígéretének teljesítésével

A múlt héten Koppenhágában találkoztak több mint 40 ország képviselői, hogy megvitassák a tavalyi glasgow-i klímacsúcs (COP26) óta elért eredményeket. Fél évvel a COP26 után nem látni arra utaló jeleket, hogy az országok teljesítenék a vállalt kötelezettségeiket.

Alok Sharma, a glasgow-i klímacsúcs elnöke elmondta, megérti, hogy a kibocsátás csökkentésére irányuló intézkedések az ukrajnai háború és a megélhetési válság miatt háttérbe szorultak, de emlékeztetett arra, hogy a klímaváltozás krónikus veszélyt jelent, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni – idézte a New Scientist nyomán a Qubit.

A glasgow-i klímaegyezmény egyik legfőbb ígérete az volt, hogy a 196 ország 2022-ben felülvizsgálja és megerősíti a kibocsátások 2030-ig történő csökkentésére vonatkozó terveit – enélkül a felmelegedés 1,5 fok alatt tartására nincs reális esély. Sharma azonban elmondta:

bár az Egyesült Királyság kormánya már vizsgálja a klímapolitikai terveket, egyelőre egyetlen ország sem nyújtott be olyan tervet, amely túlmutatna azon, amit a COP26 előtt ígértek.

Az ENSZ klímaügyi tárgyalásaihoz közel állók szerint nem valószínű, hogy az idén novemberben Sarm es-Sejkben megrendezendő klímacsúcsig (COP27) bármilyen lépésre sor kerülne a tervekkel kapcsolatban.

Szerintük a legtöbb, amiben reménykedni lehet, az az egyes ágazatokra (erdészet, közlekedés) vonatkozó szigorúbb célkitűzések, de új nemzeti szintű kibocsátáscsökkentési tervekre ne nagyon várjon senki az egyiptomi csúcstalálkozóig.

Alok Sharma (középen) fogadja a résztvevők tapsát a COP26 klímakonferencia záróeseményén Fotó: Christoph Soeder/picture alliance/Getty Images
Neked ajánljuk
Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Hazánk 2024-re teljesítheti a 2030-ra kitűzött klímacélokat A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam