2022. július 7., Apollónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás miatt százszorosára nőtt a szélsőséges hőhullámok valószínűsége Indiában

Egy friss tanulmány szerint az eddig három évszázadonként előforduló, perzselő hőség mostantól háromévente jelentkezhet.

A brit meteorológiai hivatal elemzése a 2010 áprilisában és májusában Északnyugat-Indiában és Pakisztánban tapasztalt rekordhőmérsékleteket vizsgálta. A jelenleg ott tapasztalható hőség az előrejelzés szerint akár újabb rekordot is hozhat – ismertette a The Guardian nyomán az MTI.

A tudósok 14 számítógépes modell segítségével két forgatókönyv-változatot dolgoztak ki: az egyik a globális felmelegedés világa, a másik pedig egy olyan világ, amelyet nem érintett az emberi tevékenység miatti felmelegedés.

A kutatásból kiderült, hogy a 2010-es hőhullám bekövetkezése százszor valószínűbb a mi, melegebb világunkban.

Az elemzés szerint az ilyen szélsőséges hőhullámok az évszázad végére szinte minden évben előfordulnak majd, még akkor is, ha a szén-dioxid-kibocsátás csökken.

Nikos Christidis, a meteorológiai hivatal munkatársa rámutatott: a hőhullámok a monszun előtti, áprilisi és májusi időszakban korábban is jellemzőek voltak a térségben, de a tanulmány kimutatta, hogy a klímaváltozás fokozza a hőhullámok intenzitását.

A tanulmányt készítő kutatók szerint az Indiában és Pakisztánban jelenlegi uralkodó hőség újabb bizonyíték a globális felmelegedés és a szélsőséges időjárási események kapcsolatára: jól mutatja, hogy a klímaváltozásnak már most is, amikor az iparosodás előtti globális átlaghőmérséklet 1,1 Celsius-fokkal lett magasabb, súlyos hatása van szerte a világon.

A tűző nap elől egy híd árnyékába menekülők Újdelhiben Fotó: EPA/RAJAT GUPTA
Neked ajánljuk
Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam