2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO

Soha korábban nem voltak olyan melegek és savasak a világ óceánjai, mint 2021-ben, és az olvadó jégtakaró miatt rekordot döntött a tengerszint magassága is – írta a globális éghajlat állapotáról szóló éves jelentésében a Meteorológiai Világszervezet (WMO).

„Az éghajlat a szemünk láttára változik meg”  – figyelmeztetett közleményében Petteri Taalas, a szervezet főtitkára. „Az üvegházhatást okozó gázok által csapdába ejtett hő többnemzedéknyi időre fel fogja melegíteni a bolygót” – tette hozzá.

A WMO más csúcsokat is kiemelt: 2021-ben a szén-dioxid és a metán légköri aránya felülmúlta a korábbi rekordokat.

A globális átlaghőmérséklet tavaly 1,11 Celsius-fokkal volt magasabb az iparosodás előtti időszakban mért átlagnál. Becslések szerint ha ez meghaladja az 1,5 Celsius-fokot, akkor a felmelegedés hatásai drasztikussá válnak.

A változásokat az óceánok is megsínylik: a víztömegek nyelik el a Föld összegyűjtött hőjének mintegy 90 százalékát, és az emberi tevékenységből származó szén-dioxid 23 százalékát. Az elmúlt húsz évben sokkal gyorsabban melegedtek az óceánok, és a tendencia várhatóan folytatódik; a változást pedig csak évszázadok alatt lehet megfordítani – olvasható a jelentésben.

Az óceánok ma savasabbak, mint az elmúlt 26 ezer évben bármikor, mert több szén-dioxidot nyelnek el a légkörből. Emellett a tengerszint 4,5 centiméternyit emelkedett az elmúlt évtizedben. 2013 és 2021 között az éves emelkedés több mint kétszerese volt az 1993 és 2002 között mértnek – figyelmeztettek a szakemberek.

Fotó: cemagraphics/E+/Getty Images
Neked ajánljuk
Milyen lehetőségekkel rendelkezik Magyarország a szén-dioxid-megkötés terén? A klímavédelem jó üzlet is lehet A tengeri vírusok is a segítségünkre lehetnek Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam