2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Mars megismerése segíthet megfejteni a földi viharok működését

A Mars által elnyelt és kibocsátott napenergia mennyiségének szezonális kiegyensúlyozatlansága okozhatja a porviharokat, amelyek régóta foglalkoztatják a megfigyelőket – jelentette egy kutatócsoport. A szakemberek a felfedezéstől a földön zajló folyamatok pontosabb megértését remélik.

A Marsra beérkező napsugárzás és a bolygó kisugárzása közti energiamérleget hasonlították össze a Houstoni Egyetem kutatói, akik arra a következtetésre jutottak, hogy jelentős évszakos egyensúly-eltolódás tapasztalható a bolygón – ismertette a a Houstoni Egyetem honlapja alapján a Hirado.hu.

„Az egyik legérdekesebb felfedezésünk, hogy az energiafelesleg lehet a marsi porviharok egyik generáló mechanizmusa – mondta Ellen Creecy doktorandusz, hozzátéve:

„ha rájövünk, hogyan működik ez a Marson, akkor könnyeben megérthetjük, hogy a Föld energiaháztartása milyen összefüggésben áll a súlyos viharok, köztük a hurrikánok kialakulásával”.

Ritka légköre és elnyúlt elliptikus pálya miatt a Mars különösen érzékeny a nagy hőmérséklet-különbségekre. A bolygó rendkívüli mennyiségű naphőt nyel el, amikor a perihélium idején (a Mars déli féltekéjén tavasszal és nyáron) a legközelebb kerül a Naphoz – ekkor keletkeznek a porviharok is. Amint a bolygó távolodik a Naptól, csökken az elnyelt hő is.

A Földön hasonló jelenség játszódik le, ám a Marson ezt extrémnek találták a szakemberek – ennek az az oka, hogy nincsenek olyan energiatároló rendszerek, mint a Földön például a hatalmas óceánok, amelyek segítenek kiegyenlíteni a klímarendszert. Valamikor a Marsnak is voltak tengerei, óceánjai, azonban a saját klímaváltozása miatt ezek elpárologtak.

Fotó: Credit: 24K-Production/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
A tengeri vírusok is a segítségünkre lehetnek Új kutatóhajóra van szükség a sarkvidéken zajló vizsgálatok folytatásához Génszerkesztett növényekkel vennék fel a harcot a klímaváltozással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam