2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A szén-dioxid eltávolítását célzó projekteket támogat az amerikai energiaügyi minisztérium

Négy olyan nagyszabású projektet finanszíroznak, amelyek képesek eltávolítani a szén-dioxidot a levegőből. Megítélésük szerint ezek a technológiák szükségesek ahhoz, hogy az emberiség az évszázad közepére elérje a nettó nulla kibocsátást.

Az Egyesült Államok energetikai minisztériumának hivatalos közleménye szerint a 3,5 milliárd dolláros program keretében négy regionális, közvetlen levegőleválasztó központot hoznának létre, hogy segítsék a technológia elterjedését, amely közvetlenül a légkörből vonja ki a szén-dioxidot, majd tárolja is azt – írta meg a Reuters nyomán a Napi.hu.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete a múlt hónapban jelentést tett közzé, amely szerint a világnak „szén-dioxid-eltávolító” technológiákra lesz szüksége. Ennek egyik módja a szén-dioxidot felszívó fák ültetése, de szerintük szükséges a szén-dioxidot közvetlenül a levegőből elszívó, költséges technológiák alkalmazása is, hogy elérjék az éghajlatváltozás megfékezésére kitűzött globális célokat.

Az ENSZ legutóbbi éghajlati jelentése világossá tette, hogy az örökölt szén-dioxid-szennyezés eltávolítása a levegőből, majd a kinyert gázok biztonságos tárolása alapvető fegyver az éghajlati válság elleni küzdelemben

– hangsúlyozta Jennifer Granholm amerikai energiaügyi miniszter. A szén-dioxid-leválasztási technológia az elmúlt hónapokban nagy figyelmet kapott, valamint megérkeztek az első komolyabb befektetések is az ezzel foglalkozó cégekhez.

Észak-Amerikában és Európában három nagy, fejlesztés alatt álló közvetlen levegőleválasztási projekt van folyamatban, de ezek jelenleg csak kis mennyiségű szén-dioxidot szívnak ki a levegőből. Az év elején a Google, a Shopify, a Meta és a Stripe technológiai cégek egy 1 milliárd dolláros alapot indítottak, amely a következő évtizedben szén-dioxid-leválasztási krediteket vásárol, hogy ezzel is ösztönözze a technológia gyors elterjedését.

Fotó: VectorMine/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Hazánk 2024-re teljesítheti a 2030-ra kitűzött klímacélokat Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam