2022. július 7., Apollónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ha meg akarjuk nyerni ezt a háborút, bíznunk kell a tudományban

A 3M és az Ipsos ötödik alkalommal készített nemzetközi felmérést a társadalom és a tudomány viszonyáról. A megkérdezettek szerint az emberiség jövője – a társadalmi egyenlőtlenségek alakulása, a közegészségügyi állapotok, de a klímaváltozás kezelése – szempontjából is súlyos veszélyeket rejt a tudomány hitelvesztése.

Ötödik éve adja ki a tudomány helyzetéről szóló kutatását a 3M. A cég 17 országban, államonként 1000 ember megkérdezésével végzett felmérése rámutat, hogy az emberek zöme bízik a tudományban, annak képviselőiben és eredményeiben, és ez a bizalom a pandémia hatására csak nőtt – ismertette a hvg.hu.

Nagy arányban aggasztja ugyanakkor a válaszadókat, hogy a tudomány hitelét a közösségi és hagyományos médiában terjedő áltudományos vagy a tudományra hamisan hivatkozó dezinformációk alááshatják.

Úgy vélik, ez hátráltatja a globális problémák közös megoldását: 83 százalékuk szerint negatív következményekkel jár, ha a társadalom nem bízik a tudományban.

A lehetséges következmények közül 61 százalék több közegészségügyi válságot, 57 százalék nagyobb társadalmi megosztottságot, 53 százalék az éghajlatváltozás súlyosbodását emelte ki.

A kutatás alapján az emberek döntő többsége (90%) lokációtól függetlenül bízik a tudományban és a tudományos eredményekben, de nem mindegy, hogy azt milyen csatornán kommunikálják: ha maguk a tudósok, mérnökök beszélnek a témáról, azt az embere 85 százaléka fogadja el hitelesnek. Emellett jelentősen nőtt azok száma, akik állításuk szerint személyesen is „kiállnak” a tudomány mellett.

A felmérés további fontos tapasztalata, hogy a klímaváltozással és fenntarthatósággal kapcsolatos kérdések lényegesen személyesebbé váltak az elmúlt években, ennek megfelelően nőttek a tudománnyal kapcsolatos elvárások is. A megkérdezettek 88 százaléka szerint a tudomány feladata, hogy segítsen csökkenteni a klímaváltozás hatásait, és ugyanennyien gondolják, hogy az embereknek követniük kellene a tudományt a világ fenntarthatóbbá tétele érdekében.

Fotó: Nordroden/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam