2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét

A március–áprilisban India északi részét és Pakisztánt sújtó, 90 emberéletet követelő hőséghez hasonló hőhullámok valószínűsége még mindig – az iparosodás előttinél 1,2 fokkal magasabb átlaghőmérséklet mellett is – alacsony, mindössze 1 százalék évente. Az iparosodás előtt azonban csak ennek a harmincada volt.

A klímaváltozás következményeként 30-szorosára növekedett az ilyen, súlyos hőhullámok valószínűsége: kétfokos globális felmelegedés mellett már minden öt évben számolni kell egy ilyen extrém hőhullámmal – közölte hétfőn este a Nagy-Britannia, India, Pakisztán és más államok mintegy 30 kutatóját tömörítő World Weather Attribution Goup.

Az úgynevezett attribúciókutatás azt vizsgálja, hogy konkrét időjárási szélsőségek összefüggésben állnak-e a globális felmelegedéssel, és ha igen, milyen mértékben. 
A kutatók komputeres szimulációk segítségével vetették össze a 19. század végi időjárási adatokat a jelenlegiekkel, hogy kimutassák a klímaváltozás hatását.

Arra jutottak, hogy a globális felmelegedés nélkül „rendkívül ritkák” lennének a tavaszi dél-ázsiaihoz hasonló hőhullámok.

Indiában az idei március volt a legforróbb a feljegyzések 122 évvel ezelőtti kezdete óta, de rekordhőmérsékleteket mértek Pakisztánban is.

A hőség szárazsággal is párosult, mindkét országban a szokásosnál 60 százalékkal kevesebb eső esett. Áprilisban az 50 Celsius-fokot is megközelítették a hőmérsékletek Észak-Indiában és Pakisztánban.

Fotó: Salman Ali/Hindustan Times/Getty Images
Neked ajánljuk
A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről A közelmúlt legsúlyosabb monszunja Bangladesben és Indiában Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam