2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kihívásokkal teli jövőt jósol hazánknak a KSH

Hatodik alkalommal adta ki Környezeti helyzetkép című kiadványát a Központi Statisztikai Hivatal. A KSH 2020-as adatokra épülő dokumentuma hat területre bontva vizsgálta Magyarország környezeti állapotát.

A Környezeti helyzetkép 2020 című, hatodik alkalommal megjelenő kiadvány hat nagy területen – víz, levegő, föld, élővilág, hulladék, energia – gyűjti csokorba a legfontosabb, a hazai állapotokat leginkább leíró mutatókat – írja a hvg.hu.

A KSH összesítése alapján

az üvegházhatású gázok kibocsátásából Magyarországon 72 százalékot, csaknem 60 millió tonna szén-dioxid-egyenértéket a nemzetgazdasági ágazatok tesznek ki (az első két helyen az energiaellátás és a feldolgozóipar áll).

További 28 százalékért a háztartások, a hűtés, fűtés és gépkocsihasználat felelős.

A levegő minőségét azonban nem csupán az üvegházhatású gázok rontják, hanem a savasodást okozó gázok, az ózonelőanyag-gázok és a szálló por is. A savasodást okozó gázokból a nemzetgazdaság nagyjából 240 ezer tonnát, a lakosság 23 ezer tonnát juttat a levegőbe.

A szálló port a 10 mikrométernél kisebb (PM10), valamint a 2,5 mikrométernél kisebb (PM2,5) kategóriákba sorolják. 2000 és 2019 között a PM10 nemzetgazdasági kibocsátása 41 ezerről 28 ezer tonnára, a PM2,5 kibocsátása 18 ezerről hétezer tonnára csökkent. 2019-ben a háztartások a teljes PM10-emisszió 54 százalékáért voltak felelősek, a PM2,5-kibocsátásnak pedig 81 százalékát idézték elő.

A jelentés további fejezeteit is részletesen ismerteti a Világgazdaság.

Fotó: joruba/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Így igyekeznek alkalmazkodni a part menti közösségek A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Szén-dioxid szállítására alkalmas hajót épít a Mitsubishi A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva Jó hírek a természetes vizek szerelmeseinek
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam