2022. július 7., Apollónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát

2022 áprilisa óta a Közel-Keleten sorozatban, egymás után alakulnak ki porviharok: a híradások szerint az elmúlt hat hétben csak Irak területét 8 alkalommal sújtotta porvihar.

Két igen jelentős porvihar hatására ezrek kerültek kórházba, mivel a levegőben lebegő nagy mennyiségű por miatt a légúti betegek, asztmások súlyos állapotba kerülnek – ismertette a National Geographic.

A porviharok Irakban a késő tavaszi időszakra jellemzőek inkább, az ilyenkor fújó samal nevű szél hatására. A megfigyelések szerint e szelek a La Niña-években korábban feltámadnak, és a mérésekből úgy tűnik, idén már a harmadik, egymást követő La Niña-év köszönthet be.

A samal hatalmas mennyiségű port képes megmozgatni Irak északi részén, a Tigris és az Eufrátesz közti történelmi régióban – egy korábbi kutatás alapján ennek az akkád birodalom hanyatlásához is köze lehetett.

Egy másik kutatás arra jutott, hogy az elmúlt évtizedekben gyakoribbá váltak a porviharok.

Ehhez az is hozzájárul, hogy a földhasználat változása miatt és az elmúlt évek súlyosan aszályos helyzete okán egyre több a túl laza talaj, amelyet könnyen felkap a szél. A Világbank kutatásai alapján Irak a világon az egyik legveszélyeztetettebb ország az elsivatagosodás és a klímaváltozás terén is.

Homokvihar az iraki Nadzsaf városában Fotó: Karar Essa/Anadolu Agency/Getty Images
Neked ajánljuk
A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: ng.24.hu
Vissza
Hírfolyam