2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A karbonkibocsátás korlátozása önmagában kevés lesz

Egy új tanulmány alapján a klímaváltozás elleni sikeres fellépéshez a szén-dioxid mellett olyan, kevésbé ismert szennyező anyagok légkörbe jutását is korlátozni kellene, mint a dinitrogén-oxid.

Miközben a klímaváltozás elleni küzdelemben eddig a legnagyobb hangsúlyt a szén-dioxid-kibocsátás visszafogása kapta, kevesebb figyelem irányult más szennyező anyagokra, mint a korom, amely elnyeli a sugárzó hőt, valamint a hűtéshez használt fluorozott szénhidrogének és a dinitrogén-oxidok.

Holott a Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban hétfőn publikált tanulmány szerint ezek a szennyező anyagok a metánnal együtt a ma tapasztalható felmelegedés mintegy feléért felelősek.

A kevesebb fosszilis tüzelőanyag felhasználása csökkenti a légszennyezést, de csökken a levegőben lévő szulfátok mennyisége is, amelyek a napsugárzás visszaverésével ténylegesen ellensúlyozzák az éghajlatváltozás egy részét

– figyelmeztetett a tanulmány társszerzője, Durwood Zaelke, a washingtoni Kormányzás és Fenntartható Fejlődés Intézet elnöke. 

A szulfátok nélkül 0,5 Celsius-fokkal lenne melegebb, ami egyúttal arra figyelmeztet, hogy a drasztikus éghajlatvédelmi intézkedések hatására a hőmérséklet átmenetileg magasabbra ugorhat – emelték ki a kutatók.

A tanulmány szerint önmagában a szén-dioxid-mentesítés azt eredményezné, hogy a Föld hőmérséklete 2045-re az iparosodás előttihez képest 2 Celsius-fokkal melegebb lenne. Az összes szennyező anyag együttes visszaszorítása révén viszont a világ már 2030-ban mentesülne valamelyest a felmelegedéstől, 2030 és 2050 között pedig a felére csökkenhetne a felmelegedés mértéke – hangsúlyozták a szerzők.

Fotó: kanzilyou/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Hazánk 2024-re teljesítheti a 2030-ra kitűzött klímacélokat A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam