2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ausztrália szívesen lenne az ENSZ-klímacsúcs házigazdája

Ausztrália „nagyon hamar” ambiciózusabb üvegházhatásúgáz-kibocsátási célokat fog előterjeszteni, és pályázik arra, hogy a csendes-óceáni szigetekkel közösen rendezze meg az ENSZ klímacsúcsát – jelentette be csütörtökön az ország külügyminisztere.

Penny Wong a Fidzsi-szigetek fővárosában, Suvában jelezte: országa klímapolitikája változik, és elismerte, hogy Ausztrália a múltban „elhanyagolta ez irányú felelősségét”.
A politikus egyben biztosította vendéglátóit, hogy Canberra nem fogja többé „tiszteletlenül kezelni” a csendes-óceáni nemzeteket, és nem fogja „figyelmen kívül hagyni” az éghajlatváltozással kapcsolatos cselekvésre irányuló felhívásaikat.

„Azzal a programmal választottak meg bennünket, hogy 2030-ra 43 százalékkal csökkentjük az üvegházhatású gázok kibocsátását, és 2050-re szén-dioxid-semlegesek leszünk” – mondta.

„Nem csak a levegőbe beszélünk, hanem törvénybe is foglaljuk, és hamarosan új nemzeti hozzájárulást nyújtunk be az Egyesült Nemzetek éghajlatváltozási keretegyezményéhez.”

Az előző konzervatív kormány idején Ausztrália – a világ egyik legnagyobb szén- és gázexportőre – álláspontjával rendszeresen a nemzetközi klímatárgyalások „ünneprontója” volt.

A külügyminiszter Suvában kifejtette, hogy egy közelgő éghajlatváltozási csúcstalálkozó társszervezésével szeretné megváltoztatni az országáról kialakított korábbi képet.

„Javasoltuk, hogy a csendes-óceáni szigetországokkal közösen rendezzük meg az ENSZ következő konferenciáját (COP), és számítok rá, hogy a régióban további megbeszéléseket folytatunk erről az elképzelésről” – hangoztatta a tárcavezető.

Fotó: lindsay_imagery/E+/Getty Images
Neked ajánljuk
A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Árvizek, erdőtüzek és kánikulai hőhullámok sújtják az Egyesült Államokat Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam