2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Klímavészhelyzetet hirdettek Vanuatun

A szigetország 1,2 milliárd dollárt fordít az éghajlatváltozás következményeinek enyhítésére, amelynek nagy részét nemzetközi donorok fogják biztosítani.

Bob Loughman kormányfő tett indítványt a vészhelyzet bevezetésére, és mindezt azzal indokolta, hogy a csendes-óceáni szigetcsoportot már most is sújtja a tengerszint emelkedése és a szélsőséges időjárás. A 300 ezer lakosú országot az elmúlt évtizedben két erős ciklon és egy pusztító aszály sújtotta.

A parlament egyhangúlag támogatja a kormányfő indítványát. A miniszterelnök aláhúzta: Vanuatu felelőssége, hogy mindent megtegyen azért, hogy a felelősen gondolkodó országok a válság mértékéhez és sürgető jellegéhez igazítsák tetteiket.

A vészhelyzet kifejezés azt jelzi, hogy túl kell lépni az eddig megszokott intézkedéseken

– hangsúlyozta Bob Loughman. Vanuatu diplomáciai kampányt folytat annak érdekében, hogy a hágai Nemzetközi Bíróság, az ENSZ elsődleges bírói szerve, jogi véleményt mondjon a globális felmelegedés következményeiről.

A szigetország reméli: nem kötelező érvénye ellenére az állásfoglalás hozzájárulhat ahhoz, hogy a jövőben nemzetközi jogszabályok szülessenek a globális felmelegedés anyagi és emberi következményeiről. Az ENSZ Közgyűlése a tervek szerint szeptemberben vitatja meg a kezdeményezést.

Naplemente Vanuatu fővárosának tengerpartján Fotó: AsianDream/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Megvizsgálták, hogyan hat a klímaváltozás a költöző madarakra Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam