2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem mindig mutatnak reális képet a levegő állapotát figyelő mérőberendezések

Több helyen nagyobb lehet a tényleges légszennyezettség annál, mint amit a hivatalos mérőállomások mutatnak – hívta fel a figyelmet öt ország környezetvédő civil szervezete, amelyek levélben fordultak az Európai Bizottsághoz.

A környezetvédelmi szervezetek szerint a levegő szennyezettsége éppen azokon a helyeken lehet jóval magasabb, mint amit a hivatalos mérőállomások mutatnak, ahol az a legsérülékenyebb csoportokba tartozókat is érintheti – ismertette a Levegő Munkacsoport közleményét a Forbes.hu.

A nitrogén-dioxid (NO2) kibocsátásáért jellemzően a közlekedés felelős a városokban, ezért ennek mérése (a szabályoknak megfelelően) a legforgalmasabb csomópontokon kellene hogy történjen. Ugyanakkor a civil szervezetek által koordinált mérések eredménye azt mutatja, hogy

nagy forgalmú helyek kiválasztásával találhatók olyan pontok Budapesten, ahol a NO2-szennyezettség magasabb a hivatalosan a közlekedési eredetű légszennyezés alakulását követő mérőállomások eredményeinél.

A legkiugróbb eredményt az Üllői út belvárosi részén, a Mária utcai Szemklinikánál kapták, ahol naponta több százan fordulnak meg, köztük a legsérülékenyebb csoportba tartozók – úgymint betegek, gyermekek és idős emberek – is.

A másik két, a hivatalos mérőállomásénál magasabb eredmény forgalmas lakóövezetek közeléből származik: a Frankel Leo utca Margit körúti sarkáról,
valamint a szintén belvárosi Mester utca elején az Angyal utca sarkáról.

A levélírók a helyzet orvoslására azt javasolták, hogy az Európai Bizottság az Európai Környezeti Levegőminőségi Irányelvben (AAQD) tegye kötelezővé a mérőállomások elhelyezésének független és rendszeres felülvizsgálatát, és ha a körülmények alakulása szükségessé teszi, új állomások telepítését.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: forbes.hu
Vissza
Hírfolyam