2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A G7-országok felhagynak a fosszilis üzemanyagok támogatásával

A Berlinben létrejött egyezmény értelmében 2025-re megszüntetik a fosszilis tüzelőanyagok támogatását, egy évtized alatt pedig szén-dioxid-mentesítik a villamosenergia-szektort.

AG7-országok klíma-, energia- és környezetvédelmi miniszterei a berlini találkozó utáni zárónyilatkozatukban több pontban is megállapodtak a fokozottabb klímavédelem és az ambiciózusabb környezetvédelem érdekében – írta meg a PV Magazine nyomán a Napi.hu.

A Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, Egyesült Királyság és Egyesült Államokból álló G7 országok először kötelezték el magukat a szén energetikai használatának fokozatos megszüntetésére.

A céldátum 2035 – addigra a villamosenergia-ipart nagyrészt szén-dioxid-mentesíteni kell.

Az energia- és klímaterületen a legfontosabb eredmények közé tartozik a G7-országok klímaambícióinak növekedése is, például a megújuló energiás terjeszkedési célok megerősítése és a klímacélok 2030-ig történő megvalósítása, valamint a fejlődő országoknak az éghajlatváltozás elleni küzdelemre nyújtott finanszírozás megkétszerezése révén.

A fosszilis tüzelőanyagokra az év vége után nem lesz pénz – legalábbis közvetlen nemzetközi közfinanszírozás. Ezenkívül a G7-ek miniszterei megállapodtak abban, hogy 2025-ig megszüntetik a „nem hatékony” fosszilistüzelőanyag-támogatásokat is. A tagállamok zárónyilatkozatukban először ismerték el, hogy a fosszilis tüzelőanyagok támogatása összeegyeztethetetlen a párizsi megállapodás céljaival. 

Jennifer Lee Morgan német államtitkár, nemzetközi klímapolitikáért felelős különmegbízott, John Kerry, az Egyesült Államok klímavédelmi különmegbízottja és Robert Habeck német alkancellár, gazdasági és klímavédelmi miniszter a klímavédelmi és energiaügyi partnerség létrehozásáról szóló kormányközi szándéknyilatkozat aláírását követően
Fotó: MTI/EPA/Filip Singer
Neked ajánljuk
Hazánk 2024-re teljesítheti a 2030-ra kitűzött klímacélokat Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Hatalmas lépés Dániának, nagy lépés az Európai Uniónak Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam