2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A globális felelőtlenség árát az elzárt közösségek is megfizetik

A mexikói Chihuahuában élő mennonita közösség gyökerei egy évszázaddal ezelőttre nyúlnak vissza, életmódjukat azonban veszélybe sodorta a klímaváltozás – derül ki a Reuters képriportjából.

A frízföldi reformátor, Menno Simons által a 16. században alapított protestáns anabaptista felekezethez tartozó mennoniták Poroszországból a 18. században II. Katalin cárnő Oroszországába menekültek, de mivel elutasították a katonai szolgálatot és az egyházi hierarchiát, innen is tovább kellett állniuk.

Sokan Észak-Amerikába mentek. A mexikói Chihuahuában élő mennonita közösség gyökerei egy évszázaddal ezelőttre nyúlnak vissza, amikor a külvilágtól elszigetelt otthont és ideális termőföldet keresve ide telepedett át jó pár család Kanadából.

Életmódjuk egyszerű, gyakorlatilag nem használnak sem áramot, sem internetet. Kukorica-, chilipaprika-, gyapot- és hagymatermesztésből élnek – azaz éltek. 

Hiába változtatták gazdag termőfölddé évtizedeken át tartó munkával a tájat, az éghajlatváltozás miatt egyre súlyosabbá váló aszály és a kútfúráshoz szükséges gázolaj árának megugrása most az egész életmódjukat veszélybe sodorta.

Forrás: DW Documentary/youtube.com

Jose Luiz Gonsalez képriportját, amely betekintést ad a mennoniták világába, a Szabad Európa oldalán magyar feliratokkal tekinthetjük meg.

Mennoniták a távoli hegyek szemlélésébe merülve Fotó: Marcelo Murillo/Stock Editorial/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Génszerkesztett növényekkel vennék fel a harcot a klímaváltozással Ausztrália szívesen lenne az ENSZ-klímacsúcs házigazdája Ezeket esszük 25 év múlva? A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Tovább a forrásra:
Vissza
Hírfolyam