2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Így zöldül Salgótarján

Elfogadták Salgótarján klímastratégiáját a megyei jogú város közgyűlésének csütörtöki ülésén. A cél, hogy 2030-ra 20 százalékkal csökkenjen a városhoz köthető szén-dioxid-kibocsátás.

A stratégia tartalmazza, hogy az épületek üzemeltetéséből származó üvegházhatásúgáz-kibocsátás legalább 20 százalékkal csökken 2030-ig 2018-hoz képest, a közlekedésből származó üvegházhatásúgáz-kibocsátások pedig 2030-ban nem haladják meg a 2018-as szintet.

Ezen célokhoz kapcsolódva a települési zöld felületek fele megújul, az épített környezetben a hőszigethatás 30 százalékkal csökken a következő nyolc évben.

2023-ig várostérségi hőségriadótervet fogadnak el, és még az idén felmérik a természeti és épített értékek sérülékenységét.

Klímareferensi munkakört hoznak létre a munka koordinálására, és klímaalap biztosít pénzt olyan kisebb tevékenységek elvégzéséhez, amelyekhez nincs sem EU-s, sem más támogatási forrás. Ebből az alapból fedezik a pályázatokhoz szükséges önrészt is.

Fotó: MTI/Komka Péter

A város jövőképében kiemelt hangsúlyt kap a fejlett kisvárosias élet, amelyben fontos érték a környezettudatos életmód. Lényeges eleme a háztartások és egyéb lakossági beruházások, illetve az ipari üzemek és gazdasági vállalkozások energiahatékony fejlesztése, ennek célzott támogatása, külön fókuszálva a sérülékenyebb társadalmi csoportokra, településrészekre, valamint a kis- és középvállalkozásokra.

Emellett hasznosítani akarják a barnamezős területeket, hangsúlyt fektetnek a környezettudatos oktatásra és a közművelődési lehetőségek fejlesztésére, továbbá a lakosságot és gazdasági szereplőket is bevonó szemléletformálásra. A következő években dolgoznak a környezetbarát közlekedési módok elterjesztésén, a zöld területek bővítésén, az erdőtelepítésen, új napelempark építésén a városban és környékén.

Neked ajánljuk
Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Hazánk 2024-re teljesítheti a 2030-ra kitűzött klímacélokat A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: nograd24.hu
Vissza
Hírfolyam