2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ismét erős hurrikánszezonra számíthat az Egyesült Államok

A NOAA (Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal) klímakutatóinak szezonális előrejelzése szerint 65 százalék az esélye az átlag feletti hurrikántevékenységgel járó szezonnak.

Matthew Rosenkrans, a NOAA előrejelzője szerint a szezon az átlagnál kétszer több hurrikán lehet – írta meg az EOS földtudományi hírportál alapján a National Geographic.

A várható szezont egy indexszám, a felhalmozott ciklonenergia (ACE) alapján számítják ki. Ez a szám az adott szezonban a viharok intenzitást és időtartamát mutatja meg.

Az átlagos hurrikánszezon, ami június 1-jétől november 30-ig tart, 66-111 közti értékkel jár – ugyanakkor az ACE értéke jelenleg 15-200 közé esik.

Átlagosan egy szezonban 14-21 vihar kaphat nevet, vagyis érheti el az ehhez szükséges intenzitást, 2020-ban és 2021-ben is elfogytak az előirányzott nevek, miután mind a 21-et felhasználták a viharok nagy száma miatt.

A NOAA előrejelzése egybecseng más, független intézmények előrejelzéseivel is, egy kivételével minden előrejelző intézmény az átlag feletti szezonra számít. Ennek egyik oka a hosszú ideje fennálló La Niña-helyzet, amely nyomán az Atlanti-óceán feletti légáramlás a hurrikánok keletkezésének kedvez, emellett az átlagnál melegebb a Karib-tenger és az Atlanti-óceán vize, továbbá a nyugat-afrikai monszun is igen erős idén.

A hurrikánszezonok hosszú távú ingadozást mutatnak, a jelenlegi erősebb szezonokkal járó helyzet 1995 óta tart. A hurrikánszezonokba a legfrissebb kutatások szerint már a klímaváltozás is beleszól, az elmúlt két év szezonjait elemezve két kutatócsoport is erre jutott.

Az amerikai Nemzeti Óceanográfiai és Atmoszférakutató Hivatal (NOAA) által 2020. október 7-én közreadott műholdfelvétel a Mexikói-öböl felett áthaladó Delta hurrikánról
Fotó: MTI/AP/NOAA
Neked ajánljuk
Génszerkesztett növényekkel vennék fel a harcot a klímaváltozással Ausztrália szívesen lenne az ENSZ-klímacsúcs házigazdája Ennyire heves vihar még soha nem csapott le ilyen korán A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam