2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jelentős előrelépést értek el japán mérnökök a szén-dioxid-leválasztás területén

A Tokió Metropolitan Egyetem mérnökei képesek voltak a szén-dioxid 99 százalékát kivonni a levegőből, miközben a megoldásuk kétszer gyorsabb a világ legjobb ilyen rendszereinél.

A hvg.hu cikke szerint jelenleg kétféle DAC- (direct air capture), vagyis közvetlenül a levegőből történő kinyerésre épülő technológia létezik. Az egyik során a levegőt egy folyadékon vezetik át, hogy kémiai úton szabadítsák meg a széntől. A másik a szilárd, amikor szűrők segítségével kötik meg a szén-dioxidot.

A japán kutatók a fenti két megoldást ötvözték.

A szén-dioxidot egy folyadék segítségével, kémiai úton szűrik ki, ám ahelyett, hogy azt egy oldatban raktároznák el, egy speciális folyamat végén szilárd halamazállapotú anyagot kapnak.

Az izoforon-diamin (IPDA) nevű vegyület használatával a kutatók 99 százalékos hatékonyságot értek el akkor, amikor 40 ppm szénkoncentrációval dolgoztak. A mérnökök állítása szerint a megkötött szén karbaminsav formájában vált ki, a reakció sebessége pedig kétszer olyan gyors, mint a jelenlegi legjobb DAC-rendszerek.

A kutatók az ACS Environmental Au nevű tudományos folyóiratban megjelent tanulmányban azt írják, ha a megkötött szenet 60 Celsius-fokra hevítik, ismét felszabadul (és hasznosíthatóvá válik) a szén-dioxid, a visszanyert folyadék pedig újra felhasználható lesz.

Fotó: NirutiStock/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Génszerkesztett növényekkel vennék fel a harcot a klímaváltozással Hazánk 2024-re teljesítheti a 2030-ra kitűzött klímacélokat Kék Bolygó Podcast: Pálferi a szellemi fenntarthatóságról (2. rész) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam