2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A tenger alatt megbújó ősi rajzokat törölhet el örökre a klímaváltozás

A világon egyetlen ismert helyszín van, ahol barlangrajzokon elevenednek meg az ősi tengeri állatok. A Földközi-tenger alatt, Franciaország déli részénél található különleges lelőhely ma többnyire víz alatt áll.

A víz alatti Lascaux-nak is nevezett Cosquer-barlanghoz egy olyan, 137 méter hosszú természetes folyosó vezet, amelynek szája 37 méterrel a tenger felszíne alatt van. A 33 ezer éves lelőhely most óriási veszélyben van, a klímaváltozás és a szennyezés komoly fenyegetést jelent alkotásaira – írja az AFP nyomán a National Geographic.

Cosquer a világ négy legnagyobb barlangrajz-lelőhelyének számít. Mivel ma sok része víz alatt van, falai pedig részben lemosódtak, feltételezhető, hogy egykor még hatalmasabb volt.

A lelőhelyen nagyjából 600 jel, rajz és véset látható. Az ősi művészek 13 fajt, köztük lovakat, bölényeket, fókákat, halakat és pingvineket is megörökítettek.

Michel Olive régész szerint amikor Cosquer képeit elkezdték kialakítani, bejárata még 10 kilométerre volt a tengertől. Ekkoriban, a jégkorszak idején a vízszint 135 méterrel alacsonyabb volt, az olvadás okozta emelkedés viszont végül elnyelte a barlang száját. A helyszín 18 500 évvel ezelőttig lehetett használatban.

A Cosquer-barlang 3D-s rekonstrukciója Forrás: Bertrand CHAZALY/youtube.com

A barlangot Henri Cosquer 1985-ben a véletlennek köszönhetően találta meg. 

Luc Vanrell, aki 30 éve merült le először a Cosquer-barlanghoz, 2011-ben hívta fel a figyelmet a tengerszint-emelkedésre, ami akkor több képet is visszafordíthatatlanul károsított.

A probléma egyre súlyosabb – a mikroműanyagok pedig tovább roncsolják az alkotásokat. A helyzet miatt a francia kormány egy programot indított a barlang dokumentálására.

Fotó: Laurent Coust/SOPA Images/LightRocket/Getty Images
Neked ajánljuk
A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: ng.24.hu
Vissza
Hírfolyam