2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kritikákat váltott ki a karbonsemlegesként hirdetett katari világbajnokság

A szervezők azt állították, hogy a 32 csapatos világbajnokság lesz az első szén-dioxid-semleges világbajnokság, a kibocsátást ugyanis korlátozzák, illetve kompenzálják. Egy új jelentés szerint azonban a rendezvény nem tartja be a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére tett ígéreteit, ami újabb problémát jelent a torna számára.

A Carbon Market Watch (CMW), az Európai Unióval szorosan együttműködő nonprofit szervezet a szervezők terveinek átvizsgálása alapján azt állítja, hogy a kibocsátásokat valószínűleg alulbecsülték, különösen a hét új stadion építéséből származó karbonlábnyomot – ismertette a Greendex.

A CMW számításai szerint

az új stadionok által okozott szén-dioxid-kibocsátás akár nyolcszor nagyobb is lehet, mint a Katar elemzésében szereplő számadatok.

További kritika érte a kibocsátások elnyelésére irányuló terveket a nagyszabású fa- és gyepfaiskolával kapcsolatban: CMW-jelentés szerint ez az elképzelés nem hiteles, mivel az abszorpció valószínűleg nem lesz tartós ezeken a mesterséges és sérülékeny zöld területeken.

A jelentés megkérdőjelezi továbbá a Katar által a rendezvény végén fennmaradó kibocsátások ellensúlyozására használni tervezett szén-dioxid-kreditrendszert is.

A világbajnokság lebonyolításáért felelős katari Legfelsőbb Bizottság szóvivője szerint ugyanakkor az ország szén-dioxid-semleges világbajnokság iránti elkötelezettségét inkább el kell ismerni, mint kritizálni. A faiskolából származó fák közül sok a régióban honos, szárazságtűrő fajta, amiket a torna után a stadionok környékén fognak újraültetni.

A 2022-es labdarúgó-világbajnokság egyik leendő helyszíne, a Khalifa International Stadium  Fotó: Christian Charisius/picture alliance/Getty Images
Neked ajánljuk
Textilszűrők segíthetnek kivonni a légkörből a felesleges szén-dioxidot A klímavédelem jó üzlet is lehet 2050-re megvalósulhat a karbonmentes műanyaggyártás? Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam